NA SVIM BIO ZAOKRUŽEN DODIK: CIK podnio prijavu Tužilaštvu BiH zbog falsifikovanih biračkih listića u Bratuncu i Šekovićima

Podsjećamo, falsifikovani glasački listići pronađeni su u Glavnom centru za brojanje prilikom ponovnog prebrojavanja listića za predsjednika RS, saznaje Istraga.ba.

  • Vijesti

  • 24. Okt. 2022  

  • 1

Centralna izborna komisija BiH je danas, postupajući u skladu sa odredbama člana 6.8. stav (1) Izbornog zakona BiH, Tužilaštvu BiH podnijela prijavu, jer smatra da je učinjeno krivično djelo koje se odnosi na izborni proces.

Prema izvještaju Glavnog centra za brojanje, postupajući po Naredbi Centralne izborne komisije BiH od 10.10.2022. godine, na dva biračka mjesta u Bratuncu i jednom biračkom mjestu u Šekovićima je prilikom pregledanja glasačkih listića pronađeno 36 falsifikovanih glasačkih listića.

Osim podnošenja prijave Tužilaštvu BiH, Centralna izborna komisija BiH je u skladu sa članom 6.8 stav (2) Izbornog zakona BiH preduzela potrebne mjere da se sačuvaju tragovi navodno učinjenog krivičnog djela, predmeti kojima je ili pomoću kojih je učinjeno to djelo i drugi dokazi.

Također, prema izvještaju Glavnog centra za brojanje, do sada je izvršeno ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića za Predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske za 33 općine/grada u Republici Srpskoj, odnosno obrađeno je 1.621 biračko mjesto.

Podsjećamo, falsifikovani glasački listići pronađeni su u Glavnom centru za brojanje prilikom ponovnog prebrojavanja listića za predsjednika RS, saznaje Istraga.ba.

Na svim falsifikovanim listićima bio je glas za Milorada Dodika. Ovi listići pronađeni su prilikom ponovnog brojanja i kontrole u Glavnom centru za brojanje koji se nalazi u Zetri.

"Nije u pitanju fotokopija nego paralelna štamparija. U pitanju je drugačiji je papir (bijeli papir) drugačiji dizajn i font slova. Strelica koja pokazuje okreni stranu je iskrivljena. Nijedan od dva vodena žiga se ne nalazi na papiru", kazao je naš sagovornik uključen u provjeru glasačkih listića.

Listići su, kako saznaje Istraga, ubačeni u vreće sa glasačkim materijalom. Prethodno su zapakovane vreće žiletom razrezane sa strane, iz njih je izvađen dio glasačkih listića i stavljeni su drugi, falsifikovani listići na kojima je zaokruženo ime Milorada Dodika. Razrezane vreće su kasnije zalijepljene uskom selotejp trakom.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH je naredila ponovo brojanje i kontrolu glasačkih listića koji se odnose na izbore sa predsjednika RS. Još u izbornoj noći pojavile su se informacije o izbornim prevarama. Prvo je kandidatkinja opozicije Jelena Trivić proglasila pobjedu, ali je ubrzo to učinio i njen protukandidat Milorad Dodik.

Prilikom ponovnog prebrojavanja listića utvrđena su odstupanja prilikom popunjavanja zapisnika. Sva odstupanja bila su u korist Milorada Dodika. No. sada su otkriveni i falsifikovani glasački listići.

CIK je, podsjećamo, u subotu navečer objavio rezultate izbora za sve nivoe vlasti, osim za predsjednika RS. Odlučeno je da će ovi rezultati biti objavljeni kada se steknu uslovi. No, sada se, nakon pronalaska falsifikovanih listića, otvara mogućnost poništavanja izbora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...