IGNORISALI PITANJA O ZATEGNUTIM ODNOSIMA: Srdačan susret Macrona i Scholza u francuskoj prijestolnici

Uoči Scholzova dolaska, glasnogovornik francuske vlade Olivier Veran umanjio je značaj svih razlika: rekao je da je francusko-njemački duo uvijek bio u stanju prevladati poteškoće koje su se pojavljivale s vremena na vrijeme. "Današnji susret pokazuje da to prijateljstvo opstaje", rekao je Veran.

  • Evropa

  • 26. Okt. 2022  26. Okt. 2022

  • 0

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz rukovali su se nasmiješenih lica pri susretu u Parizu, ali su ignorirali pitanja o zategnutim odnosima dok su ulazili u Elizejsku palaču.

Scholz je doletio u francusku prijestolnicu na žurno zakazani radni ručak kako bi se pronašao zajednički jezik nakon što je francuski lider prošle sedmice odgodio zajednički sastanak kabineta zbog "razlika", kako su naveli izvori, pa i kad je riječ o energetskoj politici te odbrani. 

Scholz je nakon razgovora rekao da je s Macronom imao "vrlo dobar i važan razgovor" o opskrbi Europe energijom, rastućim cijenama i zajedničkim obrambenim projektima. "Njemačka i Francuska stoje jedna uz drugu i zajedno se suočavaju s izazovima", naveo je Scholz u tvitu.

Uoči Scholzova dolaska, glasnogovornik francuske vlade Olivier Veran umanjio je značaj svih razlika: rekao je da je francusko-njemački duo uvijek bio u stanju prevladati poteškoće koje su se pojavljivale s vremena na vrijeme. "Današnji susret pokazuje da to prijateljstvo opstaje", rekao je Veran, prenosi Hina. 

Raste broj pitanja oko kojih se države ne slažu

No raste broj pitanja oko kojih se ne slažu Francuska i Njemačka, dvije najbogatije i najutjecajnije članice EU, od odbrambene strategije bloka do odgovora na energetsku krizu, odnosa s Kinom, pa čak i fiskalne politike.

EU pokušava postići dogovor o tome treba li ograničiti cijene plina u odgovoru na ruski rat u Ukrajini. To također utječe na europske planove o izgradnji iduće generacije borbenih aviona, projekte plinovoda diljem EU i njemačke planove da dopusti Kini da ulaže u njezine luke.

Macronova prošlosedmična odluka o odgodi zajedničke sjednice vlada naglasila je frustraciju francuskog predsjednika. Berlin je okrivio logističke poteškoće i ublažio napise o razdoru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...