AMERIČKI MILIJARDER PONOVO PROVOCIRA: Elon Musk ušao u zgradu Twittera, pogledajte šta je nosio u rukama...

Grupa banaka, uključujući Morgan Stanley i Bank of America, ranije ove godine potpisale su ugovor o zajmu od 12,5 milijardi dolara novca koji je Musku bio potreban da kupi Twitter i postane njegovim.

  • HiTec

  • 27. Okt. 2022  27. Okt. 2022

  • 0

Američki milijarder Elon Musk posjetio je sjedište Twittera uoči krajnjeg roka za sklapanje ugovora o kupnji tvrtke, objavivši video sebe u predvorju tvrtke u San Franciscu kako nosi umivaonik.

"Ulazim u sjedište Twittera - neka to utone! (“Entering Twitter HQ - let that sink in!”)" tvitao je u srijedu.

Musk je također promijenio svoj Twitter profil kako bi sebe nazivao "Chief Twit", a svoju lokaciju kao sjedište Twittera.

Sud je Musku dao rok do petka da sklopi ugovor o preuzimanju tvrtke, čime bi se okončala višemjesečna previranja nakon što je milijarder pristao kupiti društvenu mrežu, a zatim se pokušao povući. Uprkos Muskovom burnom ulasku u sjedište, još nije jasno je li njegova kupnja Twittera finalizirana. Twitter je potvrdio za Associated Press da je Muskov video tweet stvaran, ali nije želio dalje komentirati.

Reuters je ove sedmice izvijestio da je Musk obavijestio ulagače uključene u posao da planira dovršiti otkup do roka u petak.

Jedna od Muskovih najvećih prepreka za sklapanje posla bilo je zadržavanje financiranja obećanog prije otprilike šest mjeseci. Grupa banaka, uključujući Morgan Stanley i Bank of America, ranije ove godine potpisale su ugovor o zajmu od 12,5 milijardi dolara novca koji je Musku bio potreban da kupi Twitter i postane njegovim.

Čvrsti ugovori s Muskom obavezuju banke na financiranje, iako su promjene u privredi i tržištima duga od aprila vjerovatno uslove učinile manje privlačnima. Musk je čak rekao da će njegova investicijska grupa kupiti Twitter za više nego što vrijedi.

Muskovo koketiranje s kupnjom Twittera počelo je krajem marta. Tada je Twitter rekao da je kontaktirao članove njegove uprave, uključujući suosnivača Jacka Dorseyja, i rekao im da kupuje dionice i da je zainteresiran za pridruživanje upravi, učiniti Twitter privatnim ili pokrenuti konkurenciju. Zatim je 4. aprila otkrio u regulatornoj prijavi da je postao najveći dioničar tvrtke nakon što je stekao 9% udjela u vrijednosti od oko 3 milijarde dolara.

Isprva je Twitter ponudio Musku mjesto u svom odboru. Ali šest dana kasnije, izvršni direktor Parag Agrawal objavio je na Twitteru da se Musk ipak neće pridružiti upravnom odboru. Ubrzo je uslijedila njegova ponuda za kupnju tvrtke.

Kada je Musk pristao kupiti Twitter, u svoju je cijenu od 54,20 dolara po dionici ubacio referencu marihuane "420". Prodao je dionice Tesle u vrijednosti od otprilike 15 milijardi dolara kako bi finansirao kupnju, a zatim je prikupio obveze za više milijardi od raznolike skupine ulagača uključujući privrednike iz Silicijske doline poput suosnivača Oraclea Larryja Ellisona.

Unutar Twittera, Muskova ponuda dočekana je zbunjenošću i padom morala, posebno nakon što je Musk javno kritizirao jednog od Twitterovih vrhunskih odvjetnika uključenih u odluke o moderiranju sadržaja.

U julu je Musk naglo promijenio kurs, objavivši da odustaje od svoje ponude, tvrdeći da tvrtka nije bila iskrena u vezi sa svojim problemom s lažnim računima koje je on nazvao "botovi za neželjenu poštu". Twitter je tužio Muska kancelarijskom sudu u Delawareu kako bi iznudio dogovor, optužujući ga da je izmislio izgovor.

Dvije sedmice prije planiranog početka petodnevnog suđenja, Musk se ponovno predomislio rekavši da ipak želi dovršiti posao.

U međuvremenu, čini se da moral u tvrtki ponovo pada usred vijesti da Musk planira otpustiti 75% osoblja Twittera ako preuzme. U izvještaju koje su sastavili Greg Larkin i Elizabeth Gafford od mreže poslovnog članstva Punks and Pinstripes, oko 530 zaposlenika napustilo je tvrtku u posljednja tri mjeseca. Brojke odražavaju povećanje od 60% u broju radnika koji su napustili tvrtku tokom posljednjeg tromjesečja.

Gotovo 30% njih otišlo je raditi za Google ili Metu, izvještava Business Insider. Drugi su otišli raditi u druge tvrtke kao što su Pinterest, LinkedIn i TikTok.

"Suština je da neizvjesnost koju stvara borba između Elona Muska i Twittera tjera velik dio njihovih vrhunskih talenata na druge platforme društvenih medija... Ti ljudi imaju opcije kamo mogu ići i idu", rekao je Larkin za Business Insider.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...