MILO ĐUKANOVIĆ IZ VARŠAVE: "EU i NATO trebaju da budu aktivniji u našem regionu" (VIDEO)

“Nije ovo samo agresija na Ukrajinu nego na evropske vrijednosti i jedinstvo. Poljska je jedan od predvodnika, a Crna Gora je mali, ali iskren saveznik u sprečavanju te eskalacije”, poručio je Đukanović.

  • Regija

  • 27. Okt. 2022  27. Okt. 2022

  • 0

Odnosi Crne Gore i Poljske su odnosi partnerstva i prijateljstva koje seže u vrijeme kada je Crna Gora bila kraljevina, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon sastanka sa predsjednikom Poljske Andrzejem Dudom.

Glavna tema drugog susreta na najvišem nivou predsjednika dvije zemlje tokom perioda kraćeg od godinu bila je agresija Rusije na Ukrajinu sa refleksijom bezbjednosti na Evropu.

“Ovo je bila prilika da razmijenimo informacije o trenutnom stanju tog problema, potencijalnim refleksijama na prostor ranjivog evropskog regiona kakav je Zapadni Balkan. Izrazio sam divljenje koje Poljska podnosi trajanja ruske agresije. Sve što Poljska kao odgovoran susjed čini je vrijedno poštovanja”, kazao je Đukanović.

Kako je objasnio Poljska je u epicentru napora koje čini da Ukrajina istraje u odbrani svoje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta.

“Nije ovo samo agresija na Ukrajinu nego na evropske vrijednosti i jedinstvo. Poljska je jedan od predvodnika, a Crna Gora je mali, ali iskren saveznik u sprečavanju te eskalacije”, poručio je Đukanović.

Refleksije te krize na Zapadni Balkan su, kaže, veoma vidljive i štetne.

“Vidimo da je Zapadni Balkan u lošijem stanju nego što je bio prije nekoliko godina. Pokolebana je javnost našeg regiona u pogledu realnosti dogledne evropske perspektive zbog s jedne strane izostanka politike EU, a sa druge strane zbog ruske destruktivne politike”, rekao je Đukanović istakavši da podstiču EU i NATO da očuvaju region Zapadnog Balkana u sferi i u okviru evropskih i evroatlanskih vrijednosti.

Rusija, kaže, želi da prigrabi pravo odlučivanja u ime drugih država.

“Pokušala je to u ime Crne Gore naročito 2016. i sada to traje. Evropa je sada na ispitu. Ili ćemo zaustaviti agresora ili ćemo nakon toga politički i pravno kazniti agresora.

Zapadni Balkan ne treba prepuštati uticaju antievropskih politika jer je to, kako je ocijenio, devastacija Evrope, a ne samo Zapadnog Balkana.

“Pravo koje smo tražili za sebe podrazumijevamo za sve druge države – da obnovimo nezavisnost i odaberemo svoj put u budućnost – evropski i evroatlanski. Zato EU treba da bude aktivnija u našem regionu, ali i NATO”, jasan je Đukanović. 

Poljskog kolegu je, kaže, zamolio za nastavak saradnje naših regionalnih inicijativa i da Crna Gora bude zemlja posmatrač u inicijativi tri mora jer bi nam to bilo vrlo dragocjeno.

“Dotakli smo se i pitanja bilateralne saradnje. Jasno smo identifikovali prostore za dalju saradnju u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, kao i da podstaknemo parlamentarnu saradnju između naše dvije zemlje”, kazao je Đukanović, prenosi Antena M.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...