SAD SE MOŽE POSVETITI FUDBALU I MILIONIMA: Špansko tužilaštvo odbacilo optužbe protiv Neymara i drugih

Suđenje se vodi u Barceloni zbog navodnih nepravilnosti u vezi s transferom Brazilca 2013. godine iz Santosa u Barcelonu.

  • Sport

  • 28. Okt. 2022  

  • 0

Španski tužitelji danas su odbacili optužbe za korupciju i prijevaru protiv bivše nogometne zvijezde Barcelone Brazilca Neymara i drugih optuženika. 

Suđenje se vodi u Barceloni zbog navodnih nepravilnosti u vezi s transferom Brazilca 2013. godine iz Santosa u Barcelonu.

Tužiteljstvo je u petak najavilo “povlačenjeSAD S optužbi protiv svih optuženih i za sve optužbe” s kojima su se suočili.

Prethodno je špansko tužilaštvo zatražilo kaznu od dvije godine zatvora za Neymara, ključnog člana brazilske reprezentacije koja će sljedeći mjesec kao favoriti na Svjetsko prvenstvo u Kataru, te novčanu kaznu od deset miliona eura.

Tridesetogodišnji Neymar je rekao da se ne sjeća je li bio uključen u pregovore koji su doveli do dogovora postignutog s Barcelonom 2011. za njegov transfer iz brazilskog kluba Santos dvije godine kasnije.

Povlačenje optužbi kulminacija je dugotrajne pravne sage oko Neymarovog preseljenja u Europu. Neymar je 2017. prešao iz Barcelone u francuski PSG u rekordnom transferu vrijednom 222 miliona eura.

Neymar je bio jedan od devetorice optuženika kojima se sudi za optužbe povezane s korupcijom, uključujući njegove roditelje i njihovu tvrtku “N and N”, koja upravlja njegovim poslovima. Među optuženima su i dva bivša predsjednika Barce, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu te bivši šef Santosa Odilio Rodrigues Filho.

Barcelona je uvijek tvrdila da je transfer stajao 57,1 milion eura, međutim tužitelji su vjerovali da je bio vrijedan najmanje 83 miliona eura. Klub je platio 40 miliona eura kompaniji “N and N”, u vlasništvu Neymarove porodice, i 17,1 milion eura Santosu, od čega je 6,8 miliona navodno plaćeno sportsko investicijskom društvu DIS, u vlasništvu brazilskog lanca supermarketa Sonda, kako bi se prikrila prava vrijednost dogovor.

Tvrtka DIS podnijela je vlastitu tužbu u kojoj ostale partnere optužuje za tajno udruživanje u poslu, čime su im navodno oteli stvarni udio.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...