OKUPLJANJE ISPRED DELEGACIJE EU U PODGORICI: "Prosrpska i proruska koalicija predstavlja stalnu prijetnju, zaustaviti uništavanje Crne Gore"

Kroz javni narativ Abazović je definisao crnogorske slobodne građane, koji se okupljaju da protestuju ili iznesu svoje mišljenje, kao „teroriste“, tzv. „lelekače“, kao i osobe sa niskim intelektualnim sposobnostima, nazivajući ih „IQ86“.

  • Regija

  • 29. Okt. 2022  29. Okt. 2022

  • 2

Grupa crnogorskih novinara, akademika i intelektualaca uputila je pismo predsjednici Evropske komisije (EK) Ursuli von der Leyen u kome izražavaju zabrinutost zbog aktuelne situacije u državi u kojoj, kako navode, Pokret “Evropa sad” sa liderima Jakovom Milatovićem i Milojkom Spajićem, kao i premijer Dritan Abazović, njegova GP URA i ostatak prosrpske i proruske koalicije predstavljaju stalnu prijetnju po sigurnost građana, novinara, intelektualaca u državi.

Potpisnici pisma, koji su se okupili danas ispred sjedišta Delegacije EU u Podgorici, ističu da posljednje dvije godine vladajuća većina čine značajnu štetu osnovnim vrijednostima navedenim u crnogorskom Ustavu i ugrožavaju našu zemlju, društvo i njihovu budućnost.

Potpisnici napominju da u pismu ističu želju 85 odsto Crnogoraca koji podržavaju da se naša država pridruži porodici EU zasnovanoj na vrijednostima koje obezbjeđuju demokratiju i mir.

Dodaju da je prošle nedjelje na lokalnim izborima u Podgorici pobijedila proruska i prosrpska koalicija u okviru koje je Pokret” Evropa sad” predvođen Jakovom Milatovićem i Milojkom Spajićem osvojio 20 odsto glasova. Ističu da su se dogodile brojne prijetnje novinarima, mirovnim aktivistima i napadi na civile.

“Jedan od lidera Evrope sad, gospodin Tihomir Dragaš, upravo je saopštio da se prave „liste“ koje podjsećaju na rane 90-e kada su Crnogorci bili na crnim listama Miloševićeve agenture. Štaviše, uticaj gospodina Abazovića i njegove stranke stvorio je specifičan javni narativ koji je doveo u opasnost novinare, intelektualce, pa i obične građanske aktiviste. Pored ove činjenice, njegov narativ je fokusiran na targetiranje slobodnih ljudi u Crnoj Gori i njihovo javno etiketiranje”, navedeno je u pismu.

Dodaju da je kroz javni narativ Abazović definisao crnogorske slobodne građane, koji se okupljaju da protestuju ili iznesu svoje mišljenje, kao „teroriste“, tzv. „lelekače“, kao i osobe sa niskim intelektualnim sposobnostima, nazivajući ih „IQ86“.

Podnosioci pisma napominju da su targetirani novinari i grupa građana često u opasnosti u javnosti jer postoje ekstremne srpske grupe koje se okupljaju unutar Crkve Srbije i neke od najjačih kriminalnih grupa i podzemlja.

“Samo posljednjih nekoliko mjeseci novinari su bili na direktnom javnom udaru gospodina Abazovića, što je dovelo do situacija u kojima su kriminalne grupe, pojedinci krenuli sa ozbiljnim prijetnjama, pa i onim da će novinari ,,visiti na banderi za primjer”, koji su direktno i odmah podržali neki članovi URE”, naglašeno je u pismu.

Napominju da su ovi novinari i mediji prepoznati kao pouzdani i odgovorni od strane ambasada, intelektualaca, novinarskih udruženja i javne zajednice, navodi Pobjeda.

“Kao grupa slobodnih novinara, intelektualaca veoma smo zabrinuti za trenutnu situaciju jer “Evropa sad” i njihovi lideri g. Milatović i g. Spajić, kao i g. Abazović i njegova parija URA i ostatak prosrpske i proruske koalicije, predstavljaju stalnu prijetnju po sigurnost građana, novinara, intelektualaca u Crnoj Gori. Gospodin Vučić i zvanična Srbija vode ovaj proces i potrebna je Vaša podrška u sprječavanju gospodina Vučića da nastavi uništavanje zemlje. On je uložio brojna finansijska sredstva u destabilizaciju Crne Gore, posebno u posljednjoj deceniji kroz Crkvu Srpsku. U međuvremenu, Srbija je stalno podržana značajnim finansijskim sredstvima iz EU”, navedeno je u pismu.

Potpisnici traže uvođenje sankcija Srbiji i druge mjere koje će zaustaviti dalju destabilizaciju i uništavanje Crne Gore i regiona.

“Želimo vam dobar rad i nadamo se da će ova informacija učiniti objektivnijom sliku o crnogorskoj stvarnosti u ovom trenutku”, zaključeno je u pismu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...