BH. POLITIČAR U AVIONU SPASIO DRŽAVLJANINA SAUDIJSKE ARABIJE: "Iz kabine se čuo poziv u pomoć..."

Odmah nakon slijetanja, hitna pomoć, koja je čekala na sarajevskom aerodromu pružila je dodatnu pomoć Saudijcu

  • Mini market

  • 29. Okt. 2022  30. Okt. 2022

  • 0

"Iz kontrolne kabine smo čuli glas koji je prvo na njemačkom, pa potom na engleskom rekao da imamo čovjeka u avionu koji ima zdravstvene tegobe. Prišao sam mu i rekao mi je da ima bolove u trbuhu i da se širi na grudni koš. Izmjerili smo mu se." pritisak, puls, dali kiseonik i određene tablete, nakon čega je bio relaksiraniji".

Ovo za Nezavisne novine priča Želimir Nešković , po struci radiolog u Domu zdravlja u Loparama i novoizabrani poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS, koji je prilikom povratka s poslovnog puta iz Norveške svjedočio nesvakidašnjoj situaciji u avionu, a koja se na sreću završila bez posljedica .

" 20 minuta nakon početka leta iz Frankfurta za Sarajevo iz kontrolne kabine smo čuli glas koji je prvo na njemačkom, pa potom na engleskom rekao da imamo čovjeka u avionu koji ima zdravstvene tegobe i da postoji mogućnost da ćemo možda morati prinudno sletjeti, pa ako ima netko od medicinskih radnika, da li je to bio ljekar, medicinska sestra ili tehničar, da se javi. Pošto sam bio u posljednjem dijelu aviona, zajedno sa svojim kolegama s kojima sam bio u posjeti Norveškoj, odlučili smo da odemo pogledati što se događa" , kaže Nešković.

Nakon što su prišli čovjeku, priznao mu je da ima jake bolove u stomaku.

"Oni su ga prenijeli u odvojeni dio aviona. Čovjek je, čini mi se, bio iz Saudijske Arabije, 1978. godište, ali je rekao da zna malo našeg jezika. I tako smo malo razmijenili poneku rečenicu na našem, poneku na engleskom jeziku i saznao sam da ima bolove u trbuhu i da se šire na grudni koš. Izmjerili smo pritisak, imali smo tu i neke medicinske dijagnostike, mjerač pritiska, pulsa, saturaciju kisika, temperaturu. Konstatovao sam da nema aritmije, a rekao mi je da ima odranije nekih problema sa debelim crijevom. Dao sam mu određene tablete koje su bile tu u avionu, koje su one imale, vezane za bolove u trbuhu i sluznicu u želucu. Dali smo mu i kisika, nakon čega je bio relaksiran i", priča Nešković i dodaje da je putnik iz Saudijske Arabije nakon ukazane pomoći rekao da se osjeća bolje.

" Rekao je da bol postoji, ali da više nije toliko intenzivan. Tako da smo nekako pregurali taj let , nije bilo potrebe za prinudnim slijetanjem", kazao je za "Nezavisne" novopečeni narodni poslanik.

Odmah nakon slijetanja, hitna pomoć, koja je čekala na sarajevskom aerodromu, pružila je dodatnu pomoć Saudijcu.

"On je bio stabilan sve vrijeme, izdržao je let. Sve je prošlo dobro", naveo je Nešković, te dodao da nikada ranije nije imao slična iskustva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...