VUK JEREMIĆ TVRDI DA VUČIĆ NE SMIJE NI PRSTOM DA MRDNE: „Razlaz Vučića i Belivuka je tek početak onoga što će se događati"

„Neće više moći da se ignoriše neobjašnjivo veliki rast cena, veći nego u državama regiona, neće više moći da sakriju da dizel u Srbiji poskupljuje dok cena nafte na svetskom tržištu pada, što je očajnički pokušaj da se zakrpi budžet koji je neodrživ jer se iz njega krade i šakom i kapom i jer se milijarde daju stranim takozvanim investitorima“, rekao je Jeremić.

  • Regija

  • 03. Nov. 2022  03. Nov. 2022

  • 0

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić „pokrenuo cirkus sa podizanjem aviona na dronove“ da bi širio strah od rata i time skrenuo pažnju javnosti sa ogromnih poskupljenja, zabrinutosti da li će biti grejanja kada prođe miholjsko leto i da bi „sakrio pljačku i veze vrha režima sa organizovanim kriminalom“.

„Vučić u vojnom smislu ne sme ni prstom da mrdne i on to veoma dobro zna, a građane vara i prikazuje situaciju kao da će sutra izbiti rat na Kosovu i Metohiji, kako bi oni, kada sutra ne izbije rat, rekli ’svaka čast mudrom predsedniku, izbegao je sukob’. To je vrhunski neodgovorno jer se igra vatrom verujući da može da kontroliše sve kao u studiju televizije Pink, ali bi u realnosti stvari jednom mogle da se otrgnu kontroli“, rekao je Jeremić zrenjaninskoj televiziji KTV.

Jeremić je naveo da Srbija mora jasno da kaže šta je njen cilj u pregovorima o Kosovu i Metohiji, a to bi trebalo da bude puna reintegracija u ustavno-pravni poredak Srbije, i dodao da se bez jasnog cilja ne može očekivati uspjeh pregovora.

„Vlast u Beogradu, međutim, nema čvrst pregovarački stav, kod njih je sve moguće i na kraju daju sve što se od njih traži, ali stalno dolivaju ulje na vatru i podižu tenzije u narodu. Mora se raditi potpuno obrnuto – imati čvrst pregovarački stav, a nastupati mirno. Pogotovo zato što su albanske crvene linije jasne, puna nezavisnost i ništa manje od toga“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da su u novoj Vladi Srbije važni Ivica Dačić, jer bez SPS-a ne bi bilo vladajuće većine, i Siniša Mali kao „finansijski direktor i glavni knjigovođa mafije“, dok drugi ne zavređuju posebno detaljnu analizu.

„Ako probaju da vrate projekat ’Jadar’ kompanije Rio Tinto i pokušaju da učine bilo koji korak čija će posledica biti nepovratno uništavanje životne sredine u bilo kojem delu Srbije, to nećemo dozvoliti i oko toga nema kompromisa“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da će se Srbija suočiti sa veoma teškim ekonomskim okolnostima i za godinu dana stvari neće izgledati ni izbliza kao sada „u smislu jačine vlasti i opozicije“.

„Neće više moći da se ignoriše neobjašnjivo veliki rast cena, veći nego u državama regiona, neće više moći da sakriju da dizel u Srbiji poskupljuje dok cena nafte na svetskom tržištu pada, što je očajnički pokušaj da se zakrpi budžet koji je neodrživ jer se iz njega krade i šakom i kapom i jer se milijarde daju stranim takozvanim investitorima“, rekao je Jeremić. 

Predsjednik Narodne stranke je istakao da je „Vučić je šef države i šef organizovanog kriminala u Srbiji“, a da se ponekad neki kriminalac otrgne kontroli, pa Veljko Belivuk završi u Specijalnom sudu, a Zorana Mihajlović van Vlade Srbije.

„Razlaz Vučića i Belivuka je tek početak onoga što će se događati. Nazire se kraj Vučićevom režimu i on će biti mnogo ružan. Kriminalna diktatura kakvu je uspostavio može da traje samo dok postoji dovoljno veliki materijalni interes da se svi zajedno drže čvrsto na vlasti, a sada je kolač sve manji zbog ekonomske krize. Što je kolač manji, kraj im je bliži“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je u finansijskom smislu mnogo ozbiljniji kriminal od Belivukovog onaj kojim kroz Srbiju prolaze ogromne količine „crnog novca“ i kojim se pere novac preko projekata poput „Beograda na vodi“, a „ogromne pare ukradene su i iz javnih preduzeća“.

Upitan o sankcijama Rusiji, Jeremić je odgovorio da bi Srbija trebalo da zadrži neutralnost u odnosu na invaziju Rusije na Ukrajinu, kao što je bila neutralna i u odnosu na agresije SAD na Irak i Libiju.

„Ko kaže da je Srbija pod ogromnim pritiskom da uvede sankcije Rusiji? Verujete Vučiću? On laže sve, pa i to. Neće se dogoditi ništa i više nijedna država na svetu koja to već nije učinila neće uvoditi sankcije Rusiji. Jedino eventualno Srbija, ako Vučić odluči da okrene ćurak naopako, ali ne verujem“, rekao je Jeremić, a prenosi u saopštenju Narodna stranka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...