KOLUMNA AVDE AVDIĆA: "Zagreb ucjenjuje i NATO i EU da bi poslao svoje vojnike u BiH..."

Vlada RH je u pismu NATO-u iskoristila Milanovićev rječnik i svoje ideje: želi svoje vojnike poslati u BiH pod NATO-ovom ili EUFOR-ovom zastavom.

  • Mini market

  • 03. Nov. 2022  

  • 1

Piše: Avdo AVDIĆ (Oslobođenje)

Vijeće je većinom glasova sudija utvrdilo da je sukob između HVO-a i Armije Republike BiH tokom ovog razdoblja bio međunarodni sukob. Naime, iz dokaza se vidi da su se snage hrvatske vojske borile zajedno sa pripadnicima HVO-a protiv ARBiH, a da je Republika Hrvatska vršila opštu kontrolu nad oružanim snagama i civilnim vlastima najprije Hrvatske zajednice, a potom hrvatske republike Herceg-Bosne.

AGRESOR

Pasus iznad doslovno je prepisan iz “sažetka” presude Pretresnog vijeća Haškog tribunala u predmetu Jadranko Prlić i drugi, objavljene prije tačno devet i po godina. Kasnije će, u novembru 2017, Žalbeno vijeće pravosnažno presuditi i utvrditi da su šestorica visokih zvaničnika Herceg-Bosne bili dio udruženog zločinačkog poduhvata sa Franjom Tuđmanom na čelu. Ovaj UZP, konstatovao je Haški sud, za zajednički je cilj imao “dominaciju Hrvata u Herceg-Bosni, putem etničkog čišćenja muslimanskog stanovništva”.

Hrvatska je, dakle, pravosnažnim sudskim presudama Haškog suda, kojeg je osnovalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, označena kao agresor na Bosnu i Hercegovinu. Jer sukob koji je počeo 1993. godine bio je “međunarodni sukob”, a zločini koji su počinjeni su počinjeni pod okriljem UZP-a sa zvaničnim Zagrebom na čelu.

Tri decenije kasnije službeni Zagreb namjerava u BiH ponovo slati svoje vojnike. Prvo je ideja došla od predsjednika Zorana Milanovića, a onda je isti plan obznanila i Vlada umjerenog Andreja Plenkovića. “Želio bih ponoviti stav hrvatske Vlade po pitanju sudjelovanja Hrvatske u svim misijama i operacijama NATO-a, a posebno u mogućoj misiji NATO-a u Bosni i Hercegovini”, piše generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ali nije hrvatski ministar ostao samo na iskazivanju namjere za slanje svojih vojnika u Bosnu i Hercegovinu. On ide dalje. Po uzoru na predsjednika Milanovića, Grlić Radman šalje ucjenjivačke poruke generalnom sekretaru NATO-a. Ako bio se, kaže ministar vanjskih i europskih poslova, NATO usprotivio angažmanu hrvatske vojske u “mirovnoj misiji u BiH”, “to bi bilo u suprotnosti sa obvezama, pravima i odgovornostima koje proizlaze iz našeg članstva u NATO-u”. “Takva diferencijacija mogla bi biti politički veoma štetna za savezničko jedinstvo i solidarnost, postavljajući štetan presedan za buduće napore našeg Saveza”, upozorava Grlić Radman prvog čovjeka NATO-a.

Šta ova izjava znači u prevodu? “Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da Finska i Švedska ne mogu u NATO dok se ne promijeni Izborni zakon u BiH. Hrvatski sabor ‘ne smije ratifikovati ničiji pristup NATO-u’ dok se ne promijeni Izborni zakon u BiH”, glasila je vijest objavljena krajem aprila ove godine. Kompletna hrvatska Vlada, sa Andrejem Plenkovićem na čelu, ogradila se od ove Milanovićeve ucjene.

JEDNA U NIZU BOMBASTIČNIH IZJAVA

No, vrlo brzo se, na Samitu NATO-a u Madridu, pokazalo da je to bila jedinstvena politika Vlade i predsjednika RH. Nekoliko mjeseci kasnije Hrvatska poseže za sličnim metodama. “Hrvatski vojnici će ići u BiH. Bolje da nam se niko u NATO-u oko toga ne suprotstavlja”, kazao je u septembru ove godine hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Većina analitičara je tada rekla da je to samo jedna u nizu Milanovićevih bombastičnih izjava iza koje ne stoje zvaničnici sa Markova trga, već samo čimbenik sa Pantovčaka. No, ubrzo je stiglo buđenje u vidu pisma koje je poslao jedan od najbitnijih Plenkovićevih ministara. “Umjerena” Vlada RH je u pismu NATO-u iskoristila Milanovićev rječnik i svoje ideje. Vlada RH želi svoje vojnike poslati u BiH pod NATO-ovom ili EUFOR-ovom zastavom. “Svaki pokušaj da se spriječi Hrvatska u ostvarivanju ovih prava, obveza i odgovornosti u ovom kontekstu predstavlja diskriminatornu praksu, zanemaruje izmijenjeno političko i pravno okruženje i krši načelo ravnopravnosti država članica kao temeljno načelo Europske unije”, navedeno je u dokumentu Vlade Republike Hrvatske.

Dakle, Zagreb ucjenjuje i NATO i EU da bi poslao svoje vojnike u BiH. Sa istim onim amblemom na ramenu koji su nosile jedinice osuđene za udruženi zločinački poduhvat. Pravomoćno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...