DRAMA NA NEBU: 180 sjevernokorejskih ratnih aviona blizu granice, Južna Koreja odmah reagirala...

Južna Koreja izdala je upozorenje Pjongjangu zbog projektila, navodi se u saopćenju južnokorejskog ministarstva odbrane.

  • Svijet

  • 04. Nov. 2022  

  • 0

Oko 180 ratnih aviona Sjeverne Koreje detektirano je kod granice s Južnom Korejom, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap, a prenosi Reuters. Zbog toga je Južna Koreja hitno digla svoje borbene avione.

Sjevernokorejski avioni detektirani su u zraku između 11 i 15 sati po lokalnom vremenu nad graničnim područjem, baš kao i nad zapadnom i istočnom obalom, objavio je Glavni stožer oružanih snaga Južne Koreje

U posljednjih nekoliko dana Sjeverna Koreja je lansirala seriju projektila preko Južne Koreje, na što je Južna Koreja odgovorila ispaljivanjem vlastitih raketa u more kod Sjeverne Koreje. U isto vrijeme održavaju se zajedničke vojne vježbe američke i južnokorejske vojske, koje je Pjongjang opisao kao "provokativne".

Sjeverna Koreja u noći ispalila više od 80 topničkih projektila

Sjeverna Koreja ispalila je oko 80 topničkih projektila na pomorsku graničnu zonu tokom noći, saopćila je Južna Koreja rano jutros, dok su ministri odbrane Južne Koreje i SAD-a obećali da će pokazati odlučnost suočeni s raketnim testovima Sjevera.

Sjeverna Koreja ispalila je više projektila u more u četvrtak, uključujući mogući neuspjeli interkontinentalni balistički projektil (ICBM), što je navelo Sjedinjene Države i Južnu Koreju da produže zračne vježbe koje su razljutile Pjongjang.

Južnokorejska vojska saopćila je, sinoć malo prije ponoći, da je zabilježila više od 80 topničkih projektila koje je Sjeverna Koreja ispalila u more, što je ocijenila kršenjem međukorejskog sporazuma iz 2018.

Južna Koreja izdala je upozorenje Pjongjangu zbog projektila, navodi se u saopćenju južnokorejskog ministarstva odbrane.

Na sastanku u Washingtonu, američki ministar odbrane Lloyd Austin i južnokorejski ministar odbrane Lee Jong-sup obećali su tražiti nove mjere za demonstraciju "odlučnosti i sposobnosti" saveza nakon ponovnih sjevernokorejskih provokacija, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...