ĐONLAGIĆ DEFINIRAO STAV DF-a: “Odgovor Dodiku i Čoviću je državotvorni blok SDA-SDP-DF, koji broji pola miliona glasova”

Dženan Đonlagić (DF) dao je komnetar na aktuelna dešavanja u vezi formiranja vlasti, ali i teške situacije u kojoj se nalazi BiH prouzrokovanu štetnim djelovanjem SNSD-a i HDZ-a, ali i drugih stranaka koje se podvode pod probosanske stranke. 

  • Politika

  • 05. Nov. 2022  05. Nov. 2022

  • 13

"Nema ko se nije začešljao da se utvrdi u državnu i entitetsku vlast i pozicije. Posebno su glasni političari iz stranaka koje za nivo Parlamentarna skupština BiH i Parlament FBiH nisu između prva četiri, odnosno nisu pobjednici izbora. Žele kreirati lažnu percepciju kako jesu, kako su bitni, a zapravo broj osvojenih glasova jasno pokazuje da to nisu! 

 Dalje ću se osvrnuti samo na dio koji se tiče stvaranja parlamentarnih većina za razinu entiteta i države. Na kantone ne želim trošiti ovdje riječi, jer se tu vlast formira na temelju potreba rješavanja javnih usluga lokalnog karaktera, što se razlikuje od kantona do kantona. 

Kada govorimo o rezultatima na državnom i entitetskom nivou, izborni pobjednici bosanskohercegovačkog političkog faktora su SDP, DF i SDA.
Na državnom nivou ove tri stranke zajedno imaju oko 470 tisuća glasova. Ovo su zapravo činjenice u onome kako su se izjasnili oni koji su izašli na izbore i glasali.

Broj od skoro pola milijuna glasova za SDP, DF i SDA govori da su građani glasali za državu i njenu zaštitu iznad svega. Po meni, ključna poruka održanih izbora je upravo: država i politička borba za očuvanje ključnih državnih institucija, te Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH.

Isto tako, dosta je vala i ponavljanja otrčane fraze od strane gubitnika izbora kako su HDZ i SNSD nezaobilazni u formiranju vlasti. To nije prava priča! 

Stvaranje državotvornog bosanskog političkog fronta je jedini ispravan put. Ovo je prava i istinita priča! 

Ovakav front u političkom smislu bio bi najmoćniji i najodgovorniji odgovor već najavljenom nastavku političkog saveza Čovića i Dodika, odnosno HDZ-a i SNSD-a.

Pravi politički pencilin savezu HDZ-a i SNSD-a može biti samo snažan politički savez bosanskohercegovačkog političkog fronta na liniji SDP, DF i SDA.

Ovo je strateški politički odgovor nasrtaju na suverenitet države i od strane Zagreba i od strane Beograda, te nasrtaju na cementiranje etničkih linija i podjela unutar države.
Ako se ne uspostavi bosanskohercegovačka politička platforma predvođena izbornim pobjednicima na nivou države i entiteta SDP, DF, SDA, to će onda značiti samo jedno, da su Dragan Čović i Milorad Dodik neprikosnoveni politički šefovi u zemlji.

Bosanski politički front SDP, DF, SDA ima i natpolovičnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i bez HDZ-a. 

Važno je istaći da su i građani na izborima za kandidatske liste za nivo državnog i entitetskog parlamenta najsnažnija podrška i dali strankama SDP, DF, SDA.

U entitetu Republika Srpska ove tri stranke su zajedno stale u važan politički projekat “Pokret za državu”! Sve tri stranke osvojile su direktne mandate poslanika u Narodnoj skupštini RS. Važno je ovo! 

Jedini politički pencil da se ublaži politički poluga između Čovića i Dodika je državotvorno, nadstranačko, političko savezništvo.

Ovo pitanje će odrediti buduću stabilnost države i njenih institucija. Svaka druga kombinacija, kakav god bude i ako se desi da će još više osnažiti antidržavne politike iznutra i izvana. 

Velika politička odluka je pred nama. Mnogo je kombinacija, strijelaca, pravaca, pojedinaca, stranaka, mešetara, lešinara, ali samo je jedan pravac ispravan. 

Taj pravac se zove država Bosna i Hercegovina iznad svega!", napisao je Đonlagić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...