ALBIN KURTI POZVAO SRBE NA KOSOVU NA SMIRENOST: "Ja nisam premijer koji je protiv vas, već je Beograd protiv mene"

"Nemojte bojkotirati ili napustiti institucije Kosova. One služe svih nas, svakome od vas. Nemojte biti žrtva političkih manipulacija i geopolitičkih igara.

  • Regija

  • 05. Nov. 2022  

  • 0

Dok srbijanski mediji podrgijavaju atmosferu na Kosovu prenoseći lažne vijesti kako su pripadnici ROSU, specijalnih jedinica kosovske policije, krenuli su prema sjeveru Kosova političari na Kosovu pozivaju na mir i poštivanje zakona.

Premijer Kosova Albin Kurti oglasio se na Facebooku istaknuvši da je od 1.novembra počelo izdavanje opomena prema upravljačima vozila ilegalnih tablica na teritoriji Kosova, tablica koje su nasljeđe Miloševićevog režima.

"Do danas, broj izdatih opomena je 843. Nije bilo nikakvih incidenata i nije registrovana nijedna žalba. Ovako nastavljamo do 21.novembra, kada započinjemo izricanjem novčanih kazni, u skladu sa zakonom. U međuvremenu, građani mogu zamijeniti ilegalne tablice KM, PR itd. onim službenim RKS, uz velike poreske olakšice. 

Predstavnici Srpske liste su prije sedam dana poručili da će organizovati oštar otpor protiv novčanih kazni. Ipak nisu dočekali 21. novembar: Beograd počeo sa prijetnjama i pripremama za destabilizaciju Kosova. Dakle, to je nešto drugo.

Jasno je o čemu se radi: predsjednik Srbije je prevario i razočarao Amerikance i Europljane; često se sastaje i koordinira s ruskim ambasadorom u Beogradu. Srbija, a ne demokratska zemlja, postaje alat u rukama Kremlja. Takođe, čini se da je glasnogovornik Miloševićeve stranke, danas ministar vanjskih poslova Srbije, moćniji od bivšeg Miloševića ministra informiranja, sada predsjednika Srbije. Ovo je njihova lična borba za vlast, ne radi se o građanima niti državnim interesima.

Srbija je kapitulirala i oprostila se od Kosova 9.juna 1999.godine, Kumanovskim sporazumom. Zbog toga, ne trebamo gubiti vrijeme i nastaviti kasniti i u 2022.godini. Podržavajući Miloševića i Šešelja prije četvrt vijeka, oprostili ste se od Kosova. Danas, podržavajući  Putina i Lavrova opraštate se od Evrope.

Pozivam sve građane srpske nacionalnosti na Kosovu da sačuvaju smirenost, sigurnost i mir. Ja nisam premijer koji je protiv Vas, već je Beograd protiv mene. Ja sam premijer koji će Vam biti na usluzi poštujući ustavnost i zakonitost Republike Kosova. Za mene je prioritet borba protiv kriminala i korupcije, dakle pravda, ekonomski razvoj, znači zapošljavanje; jednakost i blagostanje za sve, bez obzira na etničku pripadnost, veru ili poreklo. Nemojte bojkotirati ili napustiti institucije Kosova. One služe svih nas, svakome od vas. Nemojte biti žrtva političkih manipulacija i geopolitičkih igara. Pridržavajmo se svi zajedno demokratskih i evropskih vrijednosti vladavine prava, pravima i slobodama pojedinca i manjinskih zajednica, kao i političkog pluralizma", napisao je Kurti.

Të dashur qytetarë të Kosovës, Nga 1 nëntori ka filluar dhënia e qortimeve apo vërejtjeve ndaj ngasësve të veturave që...

Objavljuje Albin KurtiSubota, 5. studenoga 2022.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...