MILAN DUNOVIĆ OČEKUJE NOVE BLOKADE: "Programska koalicija SNSD-a i HDZ-a će usporiti ulazak BiH u EU i spriječiti NATO put" (VIDEO)

Što se tiče političke stranke NIP, Dunović smatra da se dodvoravaju HDZ-u.

  • Politika

  • 07. Nov. 2022  07. Nov. 2022

  • 0

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, je najavio da od sutra počinju formalni razgovori s predstavnicima drugih političkih stranaka o formiranju vlasti, kao i posljednje izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, o tim temama u emisiji “Sedam plus”, razgovaralo se sa Milanom Dunovićem, potpredsjednikom Federacije i potpredsjednikom Demokratske fronte.

Kaže da je i prije izbora govorio da će se doći do faze kada će se svi utkrivati ko će prije stići do HDZ-a.

Dunović smatra da je osmorka krenula rano, te da su pogriješili adresu.

"DF nikada nije mogao napraviti programsku koaliciju sa HDZ-om. Uvijek smo pokušavali da budemo neko ko će spriječiti HDZ da neke stvari ostvari. Mislim da smo to uspješno uradili. DF nije imao pregovore. Čekali smo da se dese dvije stvari. Prva stvar je objavljivanje rezultata, a druga jeste činjenica da je predsjednik DF pokrenuo apelaciju pred Ustavnim sudom, a ta apelacija se odnosi na odluke visokog predstavnika. Mislili smo da će Ustavni sud donijeti konačnu presudu. Donijet ćemo svoja razmisljanja nakon diskusije. Imat ćemo neka svoja stajališta u kojem smjeru možemo ići", kazao je Dunović.

Dunović ističe da živimo u društvu koje teži da postane pravna država, da se poštuju zakoni i ustavi, te  moramo biti svjesni činjenice da odluke visokog predstavnika jesu na snazi.

Dodaje, da je Ustavni sud mogao da stopira implementaciju odluka visokog predstavnika.

"Bilo bi od izuzetne važnosti da je Ustavni sud donio bilo kakvu odluku. Odluke izmjene izbornog zakona implementacija je već počela. Što je svima nama najinteresantnije je popuna Doma naroda i to je nešto što tek treba da se desi. U ovom momentu se još uvijek ne zna ko će imati većinu u Domu naroda po klubovima. Neki kazu da klub Srba neće biti popunjen. Što se tiče Hrvata smatra se da će biti popunjen. Imamo činjenično stanje da se još uvijek ne zna ko će imati većinu. Koliko sam vidio CIK je donio uputstvo da se uvodi treći kug izbora. Da se u nedostajućem klubu biraju kandidati sa listi koji nisu izabrani u Kantonalne skupštine", govori Dunović.

Što se tiče političke stranke NIP, Dunović smatra da se dodvoravaju HDZ-u, a na tu temu rekao je sljedeće:

"Pozivi su bili upućeni preko različitih portala. Jedna politička stranka NIP koja ima 67 hiljada glasova, zove drugu koja ima 107 hiljada glasova DF. Predsjednik NIP-a zove preko medija one koji imaju više. To je pokazivanje mišića i dodvoravanje HDZ-u."

Osvrnuo se i na odluke visokog predstavnika, te smatra da se favorizuje jedna politička stranka.

Također, govori da donijeti takvu odluku o povećanju delegata u Domu naroda i donošenje takve odluke nakon izbora je problematično na svakom nivou.

"Rezultat je vidljiv. Volio bih da me visoki predstavnik demantuje. Ne vidim da je to demokratično. Smatram da smo na ovaj način svoje demokratske procese unazadili i da smo dalji od EU. Očekujem neke nove blokade u nekim novim procesima",  kazao je Dunović.

Što se tiče koalicije sa više stranaka, Dunović smatra da je na kantonalnim nivoima moguće održati koaliciju sa dosta stranaka, dok na na nivou Federalne vlasti ili države je neizvodivo.

"Kada imate jako puno faktora onda se oni bave svojim unutrašnjim problemima i teško se posvetiti odbrani Bosne i Hercegovine. Naše kantonalne organizacije imaju punu autonomiju u kakve će koalicije ulaziti. Razgovarat ćemo i o potencijalnim koalicijama ili onim koje su već sklopljene pa ćemo doći do nekog rješenja. U BiH morate biti oprezni sa svima. Moramo biti oprezni naročito sa političkim strankama koje su prije pokazale da im BiH nije dovoljno važna već njihove pozicije", rekao je Dunović.

"Dvojac Čović Dodik savršeno funkcioniše. Nikad nisu imali probleme po pitanju svoje programske koalicije. Programska koalicija u slučaju SNSD-a i HDZ-a postoji. To će usporiti ulazak BiH u EU i spriječiti NATO put. Koliko su uspješni u tome zavisit će ko je sa druge strane stola", dodao je Dunović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...