SPOJ STAROSTI I ISKUSTVA: Denisa Bećirovića će u Predsjedništvu BiH savjetovati Šahbaz Džihanović ali i…

"Slobodna Bosna" je ranije pisala da će važnu (volontersku) ulogu u kabinetu imati SDP-ovac Damir Mašić, koji će se profesionalno aktivirati u Parlamentu Federacije BiH. Mašić je tu informaciju jučer komentirao tvrdeći da njegov angažman neće biti formalan, što smo i mi u tekstu naveli.

  • Mini market

  • 08. Nov. 2022  08. Nov. 2022

  • 8

Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, užurbano radi na kadrovskom popunjavanju svog budućeg kabineta. Kako je „Slobodna Bosna“ već pisala, šef Bećirevićevog kabineta bit će Ferid Buljubašić, bivši direktor SDP-a BiH i ratni komandant odbrane Goražda. Pored njega, u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda nalazit će se penzionirani diplomata Nerkez Arifhodžić, kao i prof. Mirza Kršo, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

"Slobodna Bosna" je ranije pisala da će važnu (volontersku) ulogu u kabinetu imati SDP-ovac Damir Mašić, koji će se profesionalno aktivirati u Parlamentu Federacije BiH. Mašić je tu informaciju jučer komentirao tvrdeći da njegov angažman neće biti formalan, što smo i mi u tekstu naveli.

U međuvremenu je Denis Bećirović "osigurao" još dva buduća savjetnika kabineta. Prvi je Šahbaz Džihanović, 73-godišnji političar, pravnik. Džihanović je prije rata radio kao pravnik u Republičkom Izvršnom Vijeću BiH, gdje je nastavio raditi i nakon demokratskih izbora 1990. Tokom rata bio je konzul Bosne i Hercegovine u Minhenu. Po povratku u BiH pristupio je Stranci za BiH Harisa Silajdžića , koja ga je kandidirala za brojne visoke funkcije. Džihanović je, pored ostalog, bio dopredsjednik Federacije BiH, te sudija Ustavnog Suda Federacije BiH.

Denisa Bećirovića će u naredne četiri godine savjetovati i profesor Alija Kožljak (58). Njegova najzvučnija funkcija bila je mjesto šefa Misije BiH pri NATO-u u Briselu na prijedlog Bakira Izetbegovića, tadašnjeg člana Predsjedništva BiH.

Tokom rata bio je pripadnik Armije BiH. Prema nedovoljno pouzdanim informacijama, Kožljak je bio angažiran kao vezista u Glavnom logističkom centru u Visokom, kojeg su kontrolirali otac i sin Halid i Hasan Čengić. Smatra se da je upravo zahvaljujući ratnim zaslugama napredovao u akademskoj i političkoj karijeri. Doktorirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Nakon povratka iz Brisela nije angažiran u državnim institucijama. Profesor je na Univerzitetu Burch na Ilidži i redovan analitičar domaćih i međunarodnih diplomatskih, vojnih i sigurnosnih prilika.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...