"AKO BUDE TREBALO, IĆI ĆEMO DO STRAZBURA": Predsjedništvo PDP-a ne može prihvatiti rezultate izbora za predsjednika RS-a, uskoro unutarstranački izbori

"Ne možemo prihvatiti rezultate na bazi onoga što je utvrđeno kontrolnim brojanjem glasova i što nije objavljeno iz zvaničnog izvještaja Centralne izborne komisije o tom brojanju kojim je jasno utvrđeno na bazi onoga što smo dobili od posmatrača da je bilo 70.012 kontaminiranih, zatrovanih, upropaštenih i nestalih glasačkih listića", rekao je Borenović.

  • Politika

  • 09. Nov. 2022  09. Nov. 2022

  • 0

Predsjedništvo Partije demokratskog progresa (PDP) ne može prihvatiti rezultate izbora za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske jer su ti izbori dokazano obilovali brojnim neregularnostima, malverzacijama, prevarama i sistemski organizovanim krađama čime je narušen integritet izbora i zakonitost izbornog procesa, izjavio je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Borenović se obratio novinarima za vrijeme održavanja sjednice Predsjedništva PDP-a u Banjaluci.

"Ne možemo prihvatiti rezultate na bazi onoga što je utvrđeno kontrolnim brojanjem glasova i što nije objavljeno iz zvaničnog izvještaja Centralne izborne komisije o tom brojanju kojim je jasno utvrđeno na bazi onoga što smo dobili od posmatrača da je bilo 70.012 kontaminiranih, zatrovanih, upropaštenih i nestalih glasačkih listića",  rekao je Borenović.

Drugi zaključak je da Predsjedništvo PDP-a podržava dalje aktivnosti da se pravno osporavaju rezultati izbora za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske prema svim relevantnim tužilačkim i sudskim instancama.

"Ako bude trebalo, ići ćemo do Strazbura", rekao je Borenović i dodao da očekuju da se pravosuđe BiH odredi adekvatnim pravnim i svim drugim normama i istražnim radnjama.

Prema riječima Borenovića, Predsjedništvo PDP pokreće aktivnosti za redovne unutarstranačke izbore, jer su ušli u završnu godinu četverogodišnjeg mandata.

On je istakao da je formirana radna grupa zadužena za organizaciju izbornog sabora. Dodao je da on više neće biti predsjednik ove stranke, jer po statutu nakon dva uzastopna mandata više nema pravo da se kandiduje. Naglasio je da je on tražio da ova odrednica stoji u stranačkom statutu.

Na pitanja novinara da li je razmatrano podnošenje ostavki zbog izbornih rezultata on je odgovorio: "Sigurno da će biti odgovornosti, ali na konstruktivan i statutaran način."

Dodao je da će unutarstranačkim izborima doći do najboljeg mogućeg rješenja.

Na sjednici je donesen zaključak da Predsjedništvo PDP podržava borbu gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića u skladu sa politikom i načelima po kojim je dobio podršku građana Banjaluke, javlja Anadolu Agency (AA).

PDP i Jelena Trivić u izbornoj noći proglasili su pobjedu nad protivkandidatom iz SNSD-a Miloradom Dodikom. Kasnije je pobjedu proglasio i Dodik, a prema rezultatima izbora on je dobio veći broj glasova.

Opozicione stranke su u Banjaluci od izbora 2. oktobra održale više protesta zbog sumnje u rezultate. Predstavnici opozicionih stranka podnijeli su Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv više stotina lica zbog krivičnog djela izborne krađe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...