DOSTA MU JE HRVATSKOG PRAVOSUĐA: Zdravko Mamić pokrenuo postupak protiv Hrvatske na Evropskom sudu za ljudska prava

Podsjetimo, u pitanju je prvi osječki proces Mamiću i ostalima zbog izvlačenja novca iz Dinama. Zdravko Mamić na kraju tog suđenja kažnjen je sa šest i pol godina zatvora, njegov brat Zoran s četiri godine i dva mjeseca, dok je Pernar dobio tri godine i dva mjeseca zatvora.

  • Sport

  • 10. Nov. 2022  10. Nov. 2022

  • 0

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu pokrenuo je postupak protiv Hrvatske na temelju tužbi koje su podnijeli braća Mamić, Zdravko i Zoran, te poreznik Milan Pernar, potvrdila je za Telegram zastupnica Hrvatske pred Evropskim sudom Štefica Stažnik.

Više detalja u ovom trenutku o procesu nije mogla reći, osim da će se prema proceduri očitovati na tužbu Mamića i Pernara. Inače, samo pokretanje postupka ne znači da će država biti proglašena krivom za kršenje ljudskih prava osuđenih, ali je znakovito da je Evropski sud ipak zaključio da u tužbama postoji dovoljno osnova za preispitivanje ovog slučaja.

Podsjetimo, u pitanju je prvi osječki proces Mamiću i ostalima zbog izvlačenja novca iz Dinama. Zdravko Mamić na kraju tog suđenja kažnjen je sa šest i pol godina zatvora, njegov brat Zoran s četiri godine i dva mjeseca, dok je Pernar dobio tri godine i dva mjeseca zatvora.

Damiru Vrbanoviću koji je također bio kažnjen, pravomoćnu presudu od tri godine zatvora ukinuo je Ustavni sud Hrvatske. Zaključili su da nije imao pravedno suđenje jer je Mamić podmitio sudije. Taj isti argument Mamićima i Pernaru nije prihvaćen. Sada o svemu tome raspravlja Evropski sud za ljudska prava.

Iz izvora bliskih ovom slučaju Telegram je saznao da se Hrvatska mora očitovati na pitanje Suda je li Mamić imao pravedno suđenje s obzirom na poznatu činjenicu da je predsjednik Sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku Darko Krušlin dobio od njega vrijedan sat kao mito. Doduše, zna se da je Krušlin sat vrlo brzo vratio, no Evropski sud za ljudska prava traži objašnjenje je li to utjecalo na Krušlinovu neovisnost i pravednost.

Evropski sud, osim odnosa Krušlina s Mamićima, zanima i odnos sudije prema klubu, odnosno Dinamu, koji je u ovom slučaju bio oštećen.

Je li pak Zoran Mamić bio svjestan tih veza svojeg brata i sudije također je okolnost na koju će se Hrvatska morati očitovati. Naime, mlađi Mamić u svojoj je tužbi istaknuo kako nije znao za kontakte Zdravka s predsjednikom sudskog vijeća, a istaknuo je i da Ustavni sud Hrvatske uopće nije razmatrao taj njegovo argument iz ustavne tužbe.

Poznato je da je ustavne tužbe svih okrivljenika, osim one koju je podnio Vrbanović, Ustavni sud RH odbio uz obrazloženje da se Mamić ne može žaliti na pristranost suda kada je sam korumpirao suce te je to prijavio tek nakon što mu je izrečena osuđujuća presuda.

No sada će se i Evropskom sudu za ljudska prava morati objasniti je li Ustavni sud uopće razmatrao pristranost suda prema Zoranu Mamiću i Milanu Pernaru.

Očitovanje Hrvatske očekuje se i na Mamićevo izbacivanje iz sudnice zbog sumnje da mu je to onemogućilo kvalitetnu obranu, kao i na nemogućnost da se na sjednicu Vrhovnog suda Hrvatske uključi putem videolinka.

Naime, Mamić je tada već bio u bijegu te je Vrhovni sud Hrvatske zaključio da sam snosi odgovornost za odsutnost s javne sjednice. Ipak, je li to bilo ispravno morat će se dodatno objasniti Evropskom sudu za ljudska prava.

Ako Evropski sud prihvati tužbe te moguće i utvrdi da osječko suđenje nije bilo pravedno, Mamići i Pernar dobit će odštete od države. Uz to, odluka iz Strazbura moći će im poslužiti kao argument za traženje ponavljanja procesa u Hrvatskoj, piše Telegram.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...