KRIVIČNO PRIJAVLJENA PLENKOVIĆEVA MINISTRICA; NOVI VELIKI SKANDAL TRESE HRVATSKU: Spominje se termin za prodaju Podravke

Danas Podravka više ne posjeduje niti 100 hiljada vlastitih dionica.

  • Regija

  • 11. Nov. 2022  11. Nov. 2022

  • 2

Član Uprave Belupa Marko Đerek nedavno je prodao 7.500 opcijskih dionica Mesnoj industriji Braće Pivac, vijest je to koju prenosi portal Danica.hr na kojem se podsjeća da je Đerek te dionice preuzeo od Podravke da bi ih potom na berzi utržio za basnoslovnih 4,59 miliona kuna. Pivci slijedom toga danas raspolažu da 234.159 dionica čija tržišna vrijednost iznosi oko 144 miliona kuna, te su time ujedno osmi dioničari ove koprivničke kompanije gdje su se s udjelom od oko 3,3 posto smjestili odmah iza mirovinskih i državnih fondova.

Inače je Podravka u prošle dvije sedmice otpustila 15.800 vlastitih dionica tržišne vrijednosti od 9,7 miliona kuna u korist aktuelnih i bivših menadžera kompanije.

Prvobitno su dva bivša menadžera krajem oktobra iskoristila pravo na ukupno 8.300 opcijskih dionica, a zatim je to pravo iskoristio i Đerek za vlastiti godišnji paket od 7.500 dionica koje je prodao dalje na berzi. Danas Podravka više ne posjeduje niti 100 hiljada vlastitih dionica, što je značajno manje od količine koja je dodijeljena menadžerima, i što je ponovno u koprivničkom kraju probudilo glasine o prodaji ovog koprivničkog diva koji bi pod vodstvom bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić mogao doživjeti sudbinu Agrokora.

Uvertira u prodaju Podravke?

Dalić je u Podravku uvela svoje kadrove, rasporedila ih po menadžerskim pozicijama, i to je po mnogima uvertira u ono o čemu se dugo govori, o prodaji, privatizaciji Podravke za koju su se Pivci očito jako zainteresovali. Govorimo o grupaciji s ozbiljnom profitabilnošću, oni bi s Podravkom preuzeli dominantnu ulogu u hrvatskoj prehrambenoj industriji, a to nije mala stvar. Pivci su na sličan način krenuli ulaziti i u Kraš, ovo je isti modus operandi”, objašnjava dobro upućeni sagovornik portala Dnevno.hr iz Koprivnice te napominje kako se Vlade premijera Andreja Plenkovića već dugo nastoji riješiti Podravke.

”To je obaveza koju su preuzeli u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, odnosno u poglavlju Unaprjeđenje upravljanja državnom imovinom gdje se navodi kako će država prodati udjele u svim preduzećima koja nisu od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku”, podsjeća sagovornik, te navodi da se uz to planira revidiranje postojećih popisa na 39 firmi od posebnog državnog interesa na način da bi se neke od njih s liste izbacile i tako pripremile za privatizaciju zbog koje u Podravci negoduju te napominju da se s Pivcima Kraš srozao ne samo po kvaliteti proizvoda, nego i po pitanju odnosa prema radnicima kojih je iz dana u dan sve manje.

”Najkasnije do juna 2026. godine država će prodati svojih 20 posto dionica Podravke”, govori sagovornik, te napominje da je osim Pivaca jedno vrijeme za preuzimanje Podravke bio zainteresiran i Emil Tedeschi.

Prijava protiv ministrice Vučković

”Dalić se nedavno do kraja riješila kadrova pokojnog Marina Pucara, a sada bi Podravka mogla na bubanj, to je nešto što građani Hrvatske ne bi smjeli dopustiti, Podravka bi morala ostati firma od strateškog državnog interesa. Pa i Vlada uzima dobit iz Podravke, a ovo što se sprema je haos, vidite i sami gdje su danas naši najveći poljoprivredni kompleksi i kako se danas njima igra preko šeika i ruskih bankara, ne možemo dopustiti da Podravka doživi takvu sudbinu”, uvjerava sagovornik.

Međutim, dok se Pivci interesuju za Podravku u Nacionalu je ovih dana osvanula vijest o krivičnoj prijavi koju su protiv ministrice poljoprivrede Marije Vučković i njenih najbližih saradnika podnijeli kooperanti međimurske firme Vajda u kojoj navode da je ona u saradnji s braćom Pivac počinila subvencijsku prevaru. Sve u svemu ova situacija ni iz jednog ugla nije ugodna za premijera Plenkovića i njegovu Vladu, a Pivci bi kao i uvijek do sada iz ove priče mogli izaći kao dobitnici, baš kao što je to bio slučaj s Krašem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...