GOTOVO JE: Historijski dan za Ameriku, poznat pobjednik međuizbora za Senat, oglasio se Joe Biden...

Nakon što su objavljeni rezultati predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je u nedjelju da je "izuzetno zadovoljan" izlaznošću na izborima.

  • Svijet

  • 13. Nov. 2022  

  • 8

Historijski trenutak za SAD. Demokrate će sačuvati tijesnu prednost koju imaju u Senatu iduće dvije godine nakon što je u Nevada njihova kandidatkinja Catherine Cortez Masto pobijedila republikanskog suparnika. Demokrate imaju sada 50, a republikanci 49 mjesta u Senatu.

Još nije poznat ishod trke u Georgiji, gdje će 6. decembra biti održan drugi krug izbora. Čak i ako republikanac Herschel Walker pobijedi aktuelnog senatora Raphaela Warnocka, odnos snaga u Senatu će biti 50-50, ali bi demokrate imale prednost pošto u slučajevima glasanja bez pobjednika, kada odluku donosi prosta većina, presudan glas ima potpredsjednica SAD-a Kamala Haris.

Nakon što su objavljeni rezultati predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je u nedjelju da je "izuzetno zadovoljan" izlaznošću na izborima, nakon su vodeći američki mediji na osnovu do sada prebrojanih glasova u Nevadi proglasili aktuelnu demokratsku senatorku Catherine Cortez Masto za pobjednicu u toj saveznoj državi, čime je Bajdenova Demokratska stranka zadržala kontrolu nad Senatom.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...