SDA DRVLJE I KAMENJE NA FORTU: "Trojka je dotakla budžetsko dno, finansijski slom vlade dolazi nakon..."

Saopćenjem za javnost oglasio se KO SDA Sarajevo.

  • Mini market

  • 14. Nov. 2022  

  • 1

-Iako su početkom izborne godine zvaničnici “Trojke” ponavljali kako novca u Kantonu Sarajevo ima dovoljno, zahvaljujući njihovoj sposobnosti da znalački raspoređuju i „zaustave odlijevanje budžetskog novca u privatne i stranačke džepove”, odlazeći premijer Edin Forto izjavio je da su ta vremena prošla i da “u budžetu KS nema prostora za subvenciju gasa i kako taj novac ne postoji.”

Obznana da je rasipnička vlast dotakla budžetsko dno, dolazi u trenutku najveće energetske krize i rasta cijene ruskog plina, kada je podrška građanima potrebnija nego ikada. Iako su iz EU cijelo ljeto stizala upozorenja, a zatim i hitne uredbe za olakšavanje visokih cijena energije, premijer Forto saopćio je kako će umjesto uvođenja dodatnih subvencija za građane, vlast ukinuti i dosadašnje subvencije, koje su bile uvedene kao mjera zaštite zraka i okoliša u Kantonu Sarajevo.

Finansijski slom “Trojkine” vlade dolazi nakon usvojenog rekordnog iznosa budžeta i trostrukog porasta zaduženosti Kantona Sarajevo, pa Fortina priča o “novcu koji ne postoji”, podsjeća na basnu o cvrčku i mravu. Dok su građani KS poreskim sredstvima rekordno napunili budžetsku kasu,

“Trojka” je svo ljeto “svirala”. Samo za naizmjenične i nepotrebne ministarske ekskurzije na EXPO sajam u Dubai, vlast je potrošila preko 4 miliona KM. Kada je na vrata građana KS pokucala zima, umjesto da “zapjeva”, premijer Forto odlučio je “smotati kablove”. Svjesni da su ublažavanje posljedica energetske krize i briga o kvaliteti zraka goruća pitanja u Kantonu Sarajevo, od nove skupštinske većine tražimo da rješavanju tih pitanja pristupi neodložno i bez opravdanja, jer “novca ima, samo ga treba znati rasporediti!”, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...