DVOSTRUKA IGRA STRATEŠKIH PARTNERA: Zašto Dodik jučer nije došao kod Čovića u Mostar…

Čović od svojih političkih ideja i namjera ne odustaje. Samouvjereno tvrdi da proces formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini neće trajati dugo.

  • Politika

  • 15. Nov. 2022  

  • 7

Dragan Čović domaćin je sastanaka o formiranju vlasti. Najprije stranaka Trojke, odnosno Osmorke, a jučer je trebao dočekati Dodika. Međutim, sastanak je odgođen. I time su otvorena pitanja da li se čeka ishod imenovanja delegata u Državni dom naroda na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske?

Nastavljene su političke igre vladajućih u Bosni i Hercegovini. Iako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio susret s vječnim političkim partnerom predsjednikom SNSD-a, Milorad Dodik jučer nije posjetio Mostar.

Iako se nisu javno sastali, to ne znači da privatni sastanci i dogovori izostaju. Lažno najavljen sastanak kao dio političke igre u kojoj glavne poteze povlače Dodik i Čović moguća je opcija, kaže za FTV politički analitičar Esad Bajtal. Iako je u bh. politici mnogo toga pod velom tajnosti, tvrdi, jedna stvar je sigurna.

“Čović-Dodik je programska antidržavna koalicija. Jedino na šta oni idu, nekad sofstificirano nekad otvoreno. Osam godina je blokirana država. Čović - šta drugo radi, blokira ovu državu, blokira entitet”, kaže Bajtal.

A Čović od svojih političkih ideja i namjera ne odustaje. Samouvjereno tvrdi da proces formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini neće trajati dugo. Nakon ovog izbornog ciklusa postavio se kao alfa i omega svih procesa. Jer zna da bez HDZ-a nema vlasti. Da je toga itekako svjestan, ukazuje i činjenica da je domaćin svih pregovavora, na vlastitom terenu u Mostaru. Iako je odnos Čović-Dodik u javnosti uvijek skladan, jasno je da nemaju uvijek isti pogled na političke procese, a posebno rokove. Dok Čović tvrdi da će vlast biti formirana za nešto više od mjesec, Milorad Dodik ne dijeli taj stav. Kaže da vlast nećemo imati prije aprila ili maja naredne godine.

“Uvjeren sam za ne duže od 45 dana da ćemo završiti ovaj proces i ne očekujem baš bilo kakve probleme”, kazao je Čović.

“To neće biti samo puki zbir. Mi ćemo ući s onima koji, prije nego što uđemo u strukture vlasti, prihvatiti da se deblokiraju projekati u RS-u. S onima koji budu spremni da to učine i prije formiranja vlasti jer imamo te kapacitete, oni će biti naši partneri”, poručio je Dodik.

A o tome ko će im biti partneri, Dodik će, kako je i ranije priznao, odlučivati zajedno s liderom HDZ-a. Iako naočigled usklađen pakt, čini se da postoji šum u komunikaciji između ova dva aktera. Ubrzan tempo ka formiranju vlasti HDZ-a i usporavanje SNSD-a otkrivaju mimoilaženje i ne tako savršenu komunikaciju ovih saveznika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...