NA POMOLU JE NOVI EGZODUS IZ BiH: Nijemci očajnički traže vozače, mjesečne plaće iznose...

Zbog ovakvih uslova, čak će se i državne kompanije u BiH, poput sarajevskog GRAS-a, uskoro naći u ozbiljnim problemima kada je riječ o radnoj snazi.

  • Ekonomija

  • 15. Nov. 2022  

  • 3

Mnoge države Evrope suočavaju se sa ozbiljnim manjkom vozača raznih kategorija. Sa tim problemom se suočava i Bosna i Hercegovina i on postaje sve gori.

U isto vrijeme u Evropi rastu plaće vozačima, a naše tržište to ne može pratiti.

Sve više stranih kompanija i agencija na našem tržištu angažiraju radnu snagu za ovaj posao nudeći unosne uslove.

Jedna od njih je Mars Recruiting d.o.o Sarajevo, član globalne porodice Mars Holding Grupacije, sa sjedištem u Nürnbergu (Njemačka).

Ova kompanija objavila je oglas za vozače za rad u Njemačkoj nudeći uslove kakve u našoj zemlji niko ne može ponuditi. Oni traže vozače kamiona – C, CE kategorije, a njemački jezik nije obavezan.

Nude plate do 2.400 eura netto, godišnji odmor 24 dana i ugovor na neodređeno vrijeme.

Zbog ovakvih uslova, čak će se i državne kompanije u BiH, poput sarajevskog GRAS-a, uskoro naći u ozbiljnim problemima kada je riječ o radnoj snazi.

Prema podacima iz maja 2022. godine više od trećine vozača kamiona u Njemačkoj (35 posto) prošle je godine imalo 55 ili više godina, objavio je Državni zavod za statistiku. Nedostatak kvalificiranih radnika u prijevozu tereta mogao bi u narednim godinama biti još veći.

Udio dobne skupine od 55 i više godina u teretnom saobraćaju znatno je veći od njihovog broja u ukupnom broju zaposlenih u Njemačkoj, gdje ih je oko četvrtine, rekli su u srijedu statističari, piše DPA.

S druge strane, broj novih vozača mlađih od 25 godina relativno je nizak, tek nešto više od tri posto. Mlađi od 25 godina čine gotovo 10 posto svih zaposlenih njemačkih državljana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...