HISTORIČAR HRVOJE KLASIĆ OBJASNIO: "Najmanje što Rusima treba u ovom trenutku je sukob s NATO-om"

"Sada u Washingtonu ne mogu više reći ‘radimo na smirivanju’ jer imamo rakete koje padaju okolo. Mislim da je ovo u ovom trenutku super došlo Kijevu”, smatra on.

  • Evropa

  • 15. Nov. 2022  15. Nov. 2022

  • 0

Visoki dužnosnik američke obavještajne službe rekao je da su ruski projektili pogodili selo Przewodów u pokrajini Lublin u Poljskoj, blizu granice s Ukrajinom, javio je u utorak Associated Press, dok Pentagon zasad kaže da nema informacije koje bi potvrdile da se radi o ruskim raketama. Iz Rusije demantiraju da su napali Poljsku.

Ovaj "incident" je komentirao historičar Hrvoje Klasić.

“Mislim da, ako Rusima išta ne treba u trenutku kad su u velikoj defanzivi i kada razaranjem pokazuju nemoć, najmanje što im treba je sukob s NATO-om. Po članku 5. pa i 6. Deklaracije NATO saveza – napad na zemlju, teritorij, članice NATO-a smatra se napadom na sve članice”, rekao je Klasić.

Prema prvim informacijama projektili su pali na skladište žita. Je li moguće da Rusija iskušava koliko je NATO spreman ići?

“Moguće je da dođe do greške, da projektil skrene s putanje i završi gdje nije trebao. Cijeli svijet je u ratu, da sad Rusija ide iskušavati, kada članice NATO saveza izdvajaju milijarde pomoći, ja mislim da je Rusija itekako svjesna da više ne može nikuda ići”, smatra Klasić.

“U trenutku kada malo popušta u svijetu pažnja, energetska kriza je sve veća, Ukrajina napreduje, Rusija je u defanzivi, ovo je zapravo, da me neko krivo ne shvati, Ukrajini najbolje došlo. Sada u Washingtonu ne mogu više reći ‘radimo na smirivanju’ jer imamo rakete koje padaju okolo. Mislim da je ovo u ovom trenutku super došlo Kijevu”, zaključio je Klasić za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...