KRIZA TRESE NAJJAČU EKONOMIJU EVROPE: Njemačku očekuje nezapamćen val stečajeva, kompanije propadaju zbog...

Uobičajene okolnosti ponovno su stupile na snagu 1. maja prošle godine, a do početka ove godine izuzete su bile samo firme koje su pretrpjele štetu u poplavama u ljeto 2021. godine.

  • Ekonomija

  • 16. Nov. 2022  

  • 0

Ove i iduće godine u Njemačkoj će se povećati broj kompanija u stečaju, prvenstveno zbog rasta cijena energenata, vruće inflacije i problema s opskrbnim lancima, navodi revizorska agencija Crif.

Sada 300.000 domaćih kompanija ima financijskih problema, rekao je Crif u studiji objavljenoj u utorak, za koju je pregledao podatke gotovo tri miliona firmi.

U novembru je u stečaj otišlo 15,6 posto kompanija, više nego u martu.

"Prenapuhani troškovi energije, poremećaji u opskrbnim lancima i inflacija uzrokuju probleme mnogim firmama", rekao je voditelj njemačke podružnice Crifa Frank Schlein. Teškoće pripisuje slabijoj domaćoj potrošnji "zbog rasta cijena i inflacije".

Agencija prognozira da će broj bankrota poduzeća u Njemačkoj ove godine biti 3,6 posto veći nego 2021. "Sada računamo da će 2022. 14.500 kompanija biti nesolventno", rekao je Schlein, dok će u idućoj godini taj broj porasti na 17.000.

Lani su, prema službenim podacima, bila 13.993 stečaja firmi, najmanje od stupanja na snagu sadašnjeg propisa 1999. godine.

No, to je zbog posebnih pandemskih propisa, odnosno gledanja kroz prste kompanijama koje bi u normalnim okolnostima propale zbog nelikvidnosti ili prezaduženosti.

Uobičajene okolnosti ponovno su stupile na snagu 1. maja prošle godine, a do početka ove godine izuzete su bile samo firme koje su pretrpjele štetu u poplavama u ljeto 2021. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...