ALBIN KURTI U POSJETI TALINU: "Kosovo vidi Estoniju kao model u mnogim aspektima"

Premijerka Estonije je ponudila punu podršku Kosovu na njegovom evroatlantskom putu i ​​procesu liberalizacije viznog režima.

  • Regija

  • 18. Nov. 2022  18. Nov. 2022

  • 0

Premijer Kosova Albin Kurti započeo je danas zvaničnu posjetu Estoniji, gde se u glavnom gradu Talinu sastao s premijerkom Kajom Kallas.

Kurti i Kallas su razgovarali o unapređenju saradnje u različitim oblastima, s akcentom na digitalno upravljanje, kao i o stavovima dviju vlada o razvoju i bezbjednosti evropskog kontinenta nakon ruske agresije na Ukrajinu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Premijer Kurti je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju Estonija pruža Kosovu u svim fazama njegovog razvoja i spremnosti za produbljivanje ekonomske i komercijalne saradnje. On je rekao da pored odličnih bilateralnih odnosa, Kosovo i Estonija imaju i sličnu historijsku prošlost.

"Kosovo vidi Estoniju kao model u mnogim aspektima, a posebno u oblasti reforme javne uprave kroz digitalizaciju usluga", naveo je.

Dodao je da je Vlada Kosova već uspostavila saradnju s Estonskom akademijom e-uprave (eGA), a kao rezultat toga, stručnjaci iz Estonije pomažu Kosovu u izradi nove strategije e-uprave, koja će služiti kao vodič za digitalnu transformaciju.

Kurti je, takođe, obavijestio Kallas o postignutom napretku i reformama preduzetim tokom dosadašnje vlade i istakao da su poboljšanja demokratskih pokazatelja u zemlji i pozitivni ekonomski rezultati tokom prošle i ove godine, dokazali da su demokratija i ekonomski razvoj mogu ići uporedo.

Premijerka Estonije je ponudila punu podršku Kosovu na njegovom evroatlantskom putu i ​​procesu liberalizacije viznog režima.

"Odnosi dvije zemlje su veoma dobri i sretna sam što se još više razvijaju", rekla je premijerka.

Ona je izrazila zahvalnost za stav Kosova u vezi s agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu i za pomoć koju je pružio ukrajinskom narodu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U delegaciji s premijerom Kurtijem su i zamjenica premijera Emilija Redžepi i ministar kulture, omladine i sporta Hajrulla Ceku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...