BORRELL POZVAO SRBIJU I KOSOVO DA ISPOŠTUJU ZAHTJEVE: "Iznijeli smo prijedlog koji je mogao spriječiti rizičnu situaciju..."

Poručio je da će dijalog Beograda i Prištine držati visoko na svojoj agendi.

  • Regija

  • 21. Nov. 2022  21. Nov. 2022

  • 0

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak u Briselu da poslije mnogo sati razgovora Beograd i Priština nisu došli do dogovora.

"Iznijeli smo prijedlog koji je mogao spriječiti rizičnu situaciju koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio, a premijer Kosova Albin Kurti nije", izjavio je Borrell.

Zbog krize nastale zbog registarskih tablica na Kosovu Borrell je danas održao odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, nakon čega je održan i trilateralni sastanak između EU-a, Srbije i Kosova, a EU je predstavljao i specijalni predstavnik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

Borrell je nakon sastanka rekao da očekuje da Kosovo odmah suspenduje dalje faze koje se tiču preregistracije vozila, a Srbija da suspenduje izdavanje novih registarskih tablica koje Kosovo vidi kao problem, uključujući i KM tablice.

"Pozivam obje strane da ispoštuju ove zahtjeve", naglasio je Borrell navodeći da će to dati prostora i vremena za iznalaženje održivog rješenja za ovaj problem.

Poručio je da će dijalog Beograda i Prištine držati visoko na svojoj agendi, javlja Anadolu Agency (AA).

"Informisaću zemlje članice i naše partnere o ponašanju strana u ovim razgovorima i nedostatku poštovanja prema međunarodnim pravnim obavezama i to se prije svega odnosi na Kosovo. To je posebno negativan politički signal", istakao je Borrell.

Vučić je prethodno izjavio da nisu uspjeli da postići apsolutno nikakav dogovor.

"Poslušaćemo ono što će biti savjeti i zahtjevi visokog predstavnika. On je tražio da oni ne primijenjuju kazne, da mi ne izdajemo nove tablice KM, što smo rekli da je sve uredu, tako da ćemo mi to poštovati", rekao je Vučić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...