PREMIJER KOSOVA NAKON SASTANKA U BRUXELLESU: "Nema dogovora o tablicama, bez priče o normalizaciji odnosa"

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je nakon hitnog sastanka u Briselu da za Kosovo nije bio prihvatljiv prijedlog Evropske unije o rješenju za tablice, zato što nije bio propraćen dogovorom da se konačni sporazum između Prištine i Beograda postigne do marta naredne godine.

  • Regija

  • 21. Nov. 2022  21. Nov. 2022

  • 3

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je nakon hitnog sastanka u Briselu da za Kosovo nije bio prihvatljiv prijedlog Evropske unije o rješenju za tablice, zato što nije bio propraćen dogovorom da se konačni sporazum između Prištine i Beograda postigne do marta naredne godine.

Kurti je u obraćanju novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje visokog predstavnika EU Josepa Borrella, kazao da je prijedlog Evropske unije bio da Kosovo suspenduje kažnjavanje ilegalnih tablica i da nastavi samo sa izdavanjem ukora, a da Srbija prestane sa izdavanjem tablica koje imaju oznake kosovskih gradova.

“Ali, za nas je, naravno, to neprihvatljivo ako nije praćeno onim za šta smo pozvani, odnosno dogovorom da se hitno obavežemo na konačni sporazum za punu normalizaciju. U prijedlogu koji su nam donijeli za zajedničku izjavu Borrell i Lajčak, čak je postojao i rok do marta 2023. godine”, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je istakao da sa žaljenjem mora da kaže da su EU posrednici praktično odustali od ovog roka i prijedloga EU-a za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovo sa žaljenjem govorim jer su oni sami predložili mart 2023, a sa druge strane, prijedlog je takođe iz EU-a“, naglasio je Kurti.

Kazao je da je uvijek spreman da dođe u Brisel da razgovara, ali da se o tablicama ne može pričati odvojeno od normalizacije odnosa.

Prethodno je nakon višesatnih razgovora sa premijerom Kosova i predJsednikom, Borrell novinarima pročitao zaključke, istakavši da dogovor nije postignut.

“Obojica snose punu odgovornost za neuspjeh današnjih pregovora i za bilo kakvu eskalaciju i nasilje do kojih bi moglo doći na terenu. Iznijeli smo predlog koji je predsjednik Vučić danas prihvatio, a premijer Kurti nije”, naveo je Borrell.

Kazao je i da očekuje da Kosovo odmah obustavi narednu fazu kažnjavanja zbog tablica koju namjerava da započne 22. novembra, a da Srbija obustavi izdavanje registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova, koje Priština smatra ilegalnim.

Predsjednik Srbije Vučić izjavio je nakon sastanka da "iz njemu nejasnih razloga" nije postignut apsolutno nikakav dogovor.

Istakao je da će srpska strana poslušati savjete i zahtjeve visokog predstavnika Borrella, koji je tražio da Priština ne primjenjuje kazne na neregistrovana vozila na RKS tablice, a da Beograd ne izdaje nove tablice sa oznakama KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...