SENZACIONALNO OTKRIĆE MIJENJA SVE: Tunel ispod drevnog grada zaprepastilo je arheologe, struka još čeka odgovor na jedno pitanje...

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 22. Nov. 2022  

  • 0

Naša današnja priča vodi vas na lokalitet Teotihuacán, poznat kao “Rodno mjesto bogova”.

Bilo je to najveće gradsko središte tokom klasičnog razdoblja pretkolumbovske Amerike. Na vrhuncu svoje moći, u sedmom stoljeću, prostirao se na četrdeset kvadratnih kilometara, s populacijom od oko 200.000 stanovnika.

Ovaj lokalitet, smješten pedesetak kilometara od Mexico Cityja, široj je javnosti u prvom redu poznat po piramidama, te slavnom “Hramu pernate zmije”.

Više od petnaest godina nakon što je pronađen, tunel ispod ovoga impresivnog zdanja ne prestaje otkrivati nove tajne. Jedna od zagonetki koje su dugo mučile naučnike jeste otkriće velike količine žive u ovom podzemnom carstvu.

Do danas nije do kraja poznato zašto je drevna piramida bila ispunjena ovim tekućim metalom. Prema jednoj teoriji, živa se upotrebljavala u ritualne svrhe, kao simbol rijeke koja vodi ka podzemnom svijetu. Tokom prijašnjih istraživanja, u podzemnom tunelu piramide pronađeno je na desetke hiljada artefakata uključujući nakit, kamene skulpture i vrhove strijela.

Zanimljivo, ondje do sada nije pronađena niti jedna grobnica vladara, što predstavlja još jednu veliku zagonetku.

Arheolozi još uvijek pokušavaju odgonetnuti koji oblik vladavine je bio zastupljen u gradu.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...