ALMIR BEČAREVIĆ POJASNIO: "Da je usvojen zakon o Južnoj interkonekciji javni interes bi bio proglašen u svim kantonima na trasi plinovoda"

- Dovoditi PPD u kontekst Južne interkonekcije je besmisleno jer PPD gubi svoj položaj u hrvatskom gasnom biznisu jer interes Hrvatske je LNG Terminal na Krku i donesena odluka o proširenju Terminala je upravo sve suprotno tvrdnji da PPD korespondira sa Južnom interkonekcijom. PPD korespondira sa aktivnostima u Pločama i neka se zapitaju mnogi u Sarajevu ko drži te veze sa istima, ističe Bečarević.

  • Vijesti

  • 22. Nov. 2022  22. Nov. 2022

  • 0

Nakon što je na vašem portalu objavljen tekst, citiram:“Zbog zahtjeva za hrvatskom plinskom kompanijom, „dio političkog Sarajeva“ optužuju da Federaciju isporučuje Rusima“,  ne mogu, a da se ne osvrnem na jedan dio iz predmetnog teksta, navodi se na početku reakcije Almira Bečarevića, nekadašnjeg direktora BH-Gasa.

Njegovu reagovanje prenosimo u cijelosti:

"Ono što je sjajno u tekst obrađeno je sjljedeće, citiram: "BH-Gas je nakon Studije gasifikacije Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog kantona i Kantona 10, koja je završena 2009. godine, obezbijedio sredstva i do sada je izrađena slijedeća investiciono-tehnička dokumentacija: Studija predizvodljivosti sa preliminarnom analizom uticaja na okoliš i društvo (oktobar 2013); Analiza finansijske održivosti i analiza troškova i koristi (maj 2018); Idejni projekat (oktobar 2020); Studija izvodljivosti (oktobar 2020); Studija uticaja na okoliš i društvo (januar 2021);  Okolinska dozvola (juni 2021).“ „Projekat još uvijek čeka urbanističku saglasnost i utvrđivanje javnog interesa, iako su zahtjevi poslati Federalnom ministarstvu prostornog uređenja u junu 2021. (urbanistička) i u oktobru 2021. (javni interes).“

Kao što se može vidjeti, nakon juna 2021. godine nema niti jedne ozbiljnije aktivnosti na projektu Južna interkonekcija, a zahtjev iz oktobra 2021. godine je nastao jer nije usvojen zakon o Južnoj interkonekciji. Da je usvojen zakon JAVNI INTERES BI BIO PROGLAŠEN ISTIM ZA SVE KANTONE NA TRASI PLINOVODA. Najviše aktivnosti na realizaciji plinovoda je bilo u periodu 2018. godina do 2021. godine, uključivo i međudržavni sporazum BiH i Hrvatske i sam tekst zakona o Južnoj interkonekciji.

Nakon što je sve gore nabrojano realizirano SDA "skida glavu" svom direktoru zarad interesa određenih krugova iz Vlade FBiH koji su bliski upravo lobijima iz RS-a i Rusije. Tada projekat pada u treći plan, a HDZ pokreće svoje amandmane na zakon kao odgovor na „sječu glava“ onih ljudi koji su uradili najviše za povezivanje plinskih sistema BiH i Hrvatske.  Da sada objašnjavam kako se ta "sječa glava" odigrala je nebitno, a koga interesuje imaju stenogrami sa Vlade FBiH o upornim atacima lobista da se „skidaju glave“. Skinuše glave i šta bi? Desilo se ono što se znalo da će se desiti, blokada projekta. Niti međudržavnog sporazuma, niti zakona, niti urbanističke dozvole, niti javnog interesa, NIČEGA.

Još detalj, dovoditi PPD u kontekst Južne interkonekcije je besmisleno jer PPD gubi svoj položaj u hrvatskom gasnom biznisu jer interes Hrvatske je LNG Terminal na Krku i donesena odluka o proširenju Terminala je upravo sve suprotno tvrdnji da PPD korespondira sa Južnom interkonekcijom. PPD korespondira sa aktivnostima u Pločama i neka se zapitaju mnogi u Sarajevu ko drži te veze sa istima.

Južna interkonekcija je gas sa Terminala KRK gas i iz Azerbejdžana, projekat IAP, i ako sada HDZ želi realizirati tu interkonekciju ja ne vidim gdje se tu uklapa ruski gas jer ga je i u Hrvatskoj ostalo manje od 20%", napisao je Almir Bečarević, aktivni sudionik svih dešavanja na projektu Južne interkonekcije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...