EROL AVDOVIĆ IZ NEW YORKA: "Opravdana primjedba ambasade SAD-a da je bh. diplomatija trebala glasati za rezoluciju UN-a"

(...) koja osuđuje masovno i neprihvatljivo kršenje ljudskih prava u Iranu. To treba uvažiti."

  • Mini market

  • 23. Nov. 2022  23. Nov. 2022

  • 2

Dugogodišnji izvjestilac iz New Yorka Erol Avdović se osvrnuo da današnju čestitku predsjednika SAD-a Joe Bidena povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.  

"Hvala predsjedniku Bidenu na čestitki upućenoj za Dan državnosti Bosne i Hercegovine. No, politička realnost u BiH sastoji se i u tome da je Željka Cvijanović, novoizabrana članica državnog Predsjedništva odbila Vašu čestitku, iako je prema odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma obavezna uvažavati ovaj praznik - 25. novembar. Očito je da vaša višegodišnja i nažalost u mnogo čemu - bezuspješna američka politika "appeasmenta" (umirivanja) i na Milorada Dodika - ne daje očekivane rezultate. I, zato nalaže ili, čak zahtijeva promjene US politike prema BiH", napisao je Avdović. 

On dalje navodi da američka podrška treba biti principijelna.

"Samo ona američka politika podrške punoj demokratiji i jednakim pravima za sve ljude na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine u kojoj se svi državljani BiH mogu kandidovati za sve političke funkcije i biti glasani od svih stanovnika koji imaju pravo glasa je uredu - OK. Bez diskriminacije", dodao je.  

Ne miješati se u rad sudstva u BiH

 Zatim se osvrnuo na rad sudstva u BiH:

"Krucijalna je uloga SAD podršci pune legalne neovisnosti sudova, od onih lokalnih do Ustavnog suda BiH, koji trebaju štititi ljudska prava svih stanovnika Bosne i Hercegovine bez obzira ko su i šta su oni nacionalno ili drugčije i, bez utjecaja politike na njihovo odlučivanje. To je kompas i putokaz".  

Sarajevo da uvaži opravdane primjedbe 

"Demokratska prosvjetljenja su korisna posebno kad dolaze s pravog mjesta. Sasvim je opravdana primjedba US ambasade u BiH da je bosanskohecegovačka diplomatija trebala glasati za rezoluciju UN-a koja osuđuje masovno i neprihvatljivo kršenje ljudskih prava u Iranu. To treba uvažiti", kaže Avdović, te dodaje da treba poštivati evropske norme i zakone.

"Službeno Sarajevo treba pratiti načela EU kada se u UN-u osuđuju i kršenja ljudskih prava, na primjer - Palestinaca, ili masovno kršenje prava bilo kojih ljudi, bilo gdje na svijetu. Uključujući i ljudska prava svih građana Bosne i Hercegovine. Poštivati EU Konvenciju o ljudskim pravima je uvjet bez koga se ne može."

I na kraju, Avdović zaključuje da trebamo voditi računa o budućnosti. "Trebamo to raditi principijelno i bez trunke politikanstva, ili u znak popustljivosti (opet pominjem politiku umirivanja - "appeasmenta"). Povijest nas uči da je svaka takva, u biti politika duplih standarda donosila još više problema prema onima na koje je aplicirana."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...