AVDO HUSEINOVIĆ O SVOM NOVOM FILMU "ZMAJ OD BOSNE": "Ovo je dobar prilog..."

Sjani dokumentarista i hroničar „čuda bosanskog otpora“ u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu Bosne i Hercegovine Avdo Huseinović autor je brojnih dokumentarnih filmova.

  • Kultura

  • 24. Nov. 2022  24. Nov. 2022

  • 0

U “Otvorenom studiju” na TV Hayat govorio je o važnosti i efektima njegovog rada, priznanjima i nagradama, ali i o novom filmu “Zmaj od Bosne”, čija će premijera biti održana sutra.

On kaže da ćemo Dan obnove državnosti, kako radije voli nazvati ovaj praznik, obilježiti kao i svih ranijih godina.

"I nije se na našoj karti nevolja puno toga promijenilo u posljednjih 20-30 godina. Ovaj datum je nama važan i trebamo iskoristiti energiju da ga prelijepo obilježimo. Imamo dana u godini kad nas svakodnevno truju ovi koji zemlju ne doživljavaju kao svoju".

Kad je riječ o filmu, ističe da kao autor ne može biti u potpunosti objektivan i čekat će sud gledateljstva.

"Ovo je prvi film koji sam ja htio prekinuti na pola rada. Razlozi su manje važni, bilo je puno barikada, puno situacija u kojima nisam osjetio ono što osjećam dok radim druge filmove. Zajedno sam to krenuo sa Sejfudinom Tokićem neke 2015. godine. Vidio sam da nije to film koji bi trebao rezultirati nekim segmentima", rekao je on.

Ono što je jako važno jeste da je film urađen profesionalno.

"Nema sredine, ili će biti vrh, ili će biti izložen maksimalno kritikama. Za mene je bitno da smo iskoristili maksimalno dokumentaciju, iskoristili smo osmanski arhiv. Otkrili su neke nove činjenice a koristili i austrijske dokumente koji su jako važni. Rahmetli akademik Galib Šljivo dao nam je svoju višedecenijsku ostavštinu, bio mi mentor u kriznim momentima i trasirao mi neke segmente. Tu je i učešće naših najeminentnijih historičara. Prikazali smo i područja koja su danas zarasla, a bila su mjesta tih sudbonosnih događaja", rekao je Huseinović.

Ističe da priča o Gradaščeviću ne može biti završena jednim filmom, ni sa 10-15 knjiga.

"Ovaj film je zaista dobar prilog historiji", kaže Avdo Huseinović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...