NAŠ TIHI UBICA: Potrebno milijardu KM da bi se zagađenje zraka u Sarajevu smanjilo za 90 posto

Također je napomenula da su ključni izvori zagađenja zraka zgradarstvo, zagrijavanje građevina, saobraćaj i industrija.

  • Mini market

  • 25. Nov. 2022  

  • 0

Procjena resornog kantonalnog ministarstva jeste da je potrebno potrošiti blizu milijardu KM da bi se u sljedećih deset godina zagađenje zraka u Sarajevu smanjilo za 90 posto.

To je izjavila pomoćnica kantonalnog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Zijada Krvavac.

Govoreći o sastanku 23. novembra, istakla je da se razgovaralo o kratkoročnim mjerama za smanjivanje zagađenja zraka tokom zime. Napomenula je da je te mjere potrebno razlikovati od onih dugoročnih, strateških mjera te je podsjetila da zagađenje zraka postoji tokom cijele godine, a ne samo zimi.

Izdvojila je dva dokumenta u kojima su sadržane dugoročne mjere za smanjivanje zagađenja do 2025., odnosno u sljedećih deset godina.

"Ono što vlada radi, odnosno ovo ministarstvo je kontinuirano provođenje strateških mjera kako bi se unaprijedio kvalitet zraka. Svi ti planovi su definisani kroz dva dokumenta. To su Kantonalni plan za zaštitu okoliša do 2025. i Zeleni akcioni plan koji je vlada prošle godine donijela i tim dokumentom su definisani jasni ciljevi za narednih deset godina, da se pokušaju smanjiti emisije do 90 posto", izjavila je Krvavac za TVSA.

Prema njenim riječima, implementacija tog strateškog plana podrazumijeva jako velike resurse, počevši od finansijskih.

"Mogu slobodno reći da je blizu milijarda KM potrebna da se te mjere implementiraju u sljedećih 10 godina", naglasila je.

Također je napomenula da su ključni izvori zagađenja zraka zgradarstvo, zagrijavanje građevina, saobraćaj i industrija.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...