VRIJEME PROTRAĆENO, NOVAC GRAĐANA POTROŠEN: Oslobađajuća presuda u slučaju Memić samo je zadnja u nizu propalih optužnica tužioca Dubravka Čampare!

Umjesto što se oštrica kritika sada usmjeruje na sudiju Branka Perića vrijeme je da konačno (nakon brojnih afera i američkih "crnih lista") krivicu počnemo precizno adresirati – na Tužilaštvo BiH i pojedine tužioce.

  • Društvo

  • 25. Nov. 2022  25. Nov. 2022

  • 0

Kada je jučer sudija Branko Perić saopćio oslobađajuću presudu za pet osoba optuženih u "slučaju Memić", nije to bila nakakva novost u procesima u kojima je optužnicu zastupao državni tužilac Dubravko Čampara.

Mogli bi reći da smo prisustvovali reprizi jednog te istog filma kojeg gledamo godinama: predmet se označi jedinstvenim i historijskim za bh. pravosuđe, mjesecima (ponekad i godinama) se kreira medijski spektakl, a sve se završi oslobađajućom presudom ili presudom koja u konačnici nema dodirnih tačaka sa epitetima kojima je bila obilježena u svom začetku.

Sjeća li se danas neko najveće poslijeratne policijske akcije nazvane "Svjetlost"? U noći sa 1. na 2. februar 2010. oko 600 policajaca i pripadnika obavještajnih službi opkolilo je selo Gornja Maoča, između Tuzle i Brčkog, inače poznatom kao sjedište pripadnika vehabijskog pokreta. Tom prilikom uhapšeno je sedam državljana BiH i jedan državljanin Republike Hrvatske.

Oklopna vozila, duge cijevi i, naravno, kamere – sve je bilo te noći u Maoči. Rezultat svega je ništa. Ni optužnice, ni presude. Istragu je vodio državni tužilac Dubravko Čampara.

Sredinom oktobra ove godine Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH donijelo je drugostepenu presudu od pet i po godina Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Pored Čaušević osuđen je i Anes Sadiković na dvije godine zatvora.

Dakle, ukupno sedam i po godina zatvora za dvije osobe rezultat je afere "Pandora" koja je prije punih sedam godina najavljena kao jedan od najvažnijih slučajeva korpucije u poslijeratnoj BiH u koju su, kako se pisalo, upetljani najviši zvaničnici SDA, HDZ-a i SNSD-a. I tada je priređeno spektakularno hapšenje 54 osobe popraćeno masovnim medijskim izvještavanjem. Istragu je vodio i optužnicu zastupao državni tužilac Dubravko Čampara.

Početkom 2016. godine na ulasku u Sarajevu iz pravca Mostara pripadnici SIPA-e presreli automobil i uhapsili lidera SBB-a Fahrudina Radončića. U maju 2018. godine Fahrudin Radončić je oslobođen po svim tačkama optužnice. Kasnije je čak naplatio i odštetu od države po tužbi za nanesenu štetu. Istragu je vodio i optužnicu zastupao državni tužilac Dubravko Čampara.

Osim navedenih slučajeva, portal "Istraga" je u julu objavio analizu pod naslovom "Hronologija pravosudnog beščašća: Iza svake neuspješne montaže uspješno stoje Čampare i Čavka" u kojem su navedeni i drugi primjeri propalih optužnica u kojima je iza sjene bio upetljan državni tužilac Dubravko Čampara, iako formalno nije zastupao optužnicu.

Vjerovatno nikada nećemo saznati koliko je javnog novca, dakle novca građana ove zemlje potrošeno na sve navedene tužilačke avanture bez rezultata. Nema nikakve sumnje da se radi o višemilionskim iznosima, većim čak i od brojnih nekretnina u vlasništvu tužioca Čampare o kojima su Centar za istraživačko novinarstvo i portal Istraga iscrpno pisali.

Oslobađanje optuženih u predmetu "Mutap i drugi" koji je zastupao Dubravko Čampara samo je vrh ledenog brijega jedne, očigledno neuspješne, tužilačke karijere. Umjesto što se oštrica kritika sada usmjeruje na sudiju Branka Perića vrijeme je da konačno (nakon brojnih afera i američkih "crnih lista") krivicu počnemo precizno adresirati – na Tužilaštvo BiH i pojedine tužioce.

Upozorila je na to jučer i Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini.

"Dok razapinjete sudiju Perića, a da malo, barem malo, se zapitate šta je, koliko i kako uradilo Tužilaštvo?", poručila je Korajlić putem Twittera. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...