ZVANIČNI ZAGREB U NOVIM PROBLEMIMA: Austrija neće spriječiti članstvo Hrvatske u Schengenu, a neće niti Švedska. Ali, mogla bi Njemačka...

Schengen je mnogo više od slobodnog prelaza granice, i razmjene podataka, to je, uz euro, za nas pitanje potvrde političkog identiteta.

  • Regija

  • 26. Nov. 2022  26. Nov. 2022

  • 1

Može biti neugodnih iznenađenja tamo gdje se najmanje očekuje, a neka komešanja, tako smo čuli, postoje.

Austrija neće spriječiti članstvo Hrvatske u Schengenu, a neće niti Švedska, koja je, također time priprijetila. Ali, mogla bi Njemačka.

"Velike su šanse da će Hrvatska ući, ali moguć je i udarac u zadnjem momentu. U ovom trenutku u svim glavnim gradovima koje se pita o Schengenu, Zagrebu govore – da, da, sve je ok, poruka vam je pozitivna, ulazite. Ipak, još nije gotovo, jer može biti neugodnih iznenađenja tamo gdje se najmanje očekuje, a neka komešanja, tako smo čuli, postoje", piše Poslovni dnevnik.

Ako sad ne uđemo, zapakirat će nas s Rumunijom i Bugarskom, a to bi bio pushback od kojeg bismo odletjeli na posve drugi kraj, i nakon kojeg bi oporavak odgođen i mukotrpan. Schengen je mnogo više od slobodnog prelaza granice, i razmjene podataka, to je, uz euro, za nas pitanje potvrde političkog identiteta. Za velike članice i zemlje blizu centru EU-a, identitet je samorazumljiv. Za Skandinavce je EU racionalan izbor. Britanci su odbili. Za Hrvatsku je ključan i ta potvrda imala bi blagotvoran efekt.

U Njemačkoj ključan dio vladajuće koalicije su Zeleni (Bündnis 90/Die Grünen), a njihova je reakcija nepredvidljiva. Ukoliko oni dignu znak stop, Scholzova vlada, i SPD-ova ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser neće moći dati podršku ulasku Hrvatske u Schengenski prostor. Valjda će sve biti u redu, ali, iako svi viču gotovo, zbilja se još ne zna.

Dosadašnje negativne naznake iz nekih zemalja bile su motivirane unutarpolitičkim zahtjevima i razmiricama. Primjer je Švedska, u kojoj su dvije posve različite stranke, Švedski demokrati, ( daju podršku Vladi iz parlamenta),i Socijaldemokrati, tražila stop za sve tri zemlje. Krajnje desni Švedski demokrati su apriori protiv, a Socijaldemokrati pitaju “Koju korist od ulaska Hrvatske ima Švedska?” Pri tome je Ylva Johansson, povjerenica Europske komisije za unutrašnje poslove, u čijoj je odgovornosti i Schengen, švedska socijalistkinja!

Problem je, kako sada stoje stvari, riješen, odnosno, Švedska je u Bruxellesu ponovo potvrdila da će dati prolaz Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...