BAKIR IZETBEGOVIĆ OTKRIO KARTE: "Nisam se pomirio da SDA ostaje bez vlasti, ponuda koju imamo za SDP i DF još vrijedi..."

"Cilj je prepoloviti probosanski front i sukobiti dvije strane u borbi za vlast. SDA se satanizira, kriminalizira, kreiraju se i napuhuju afere, a iza svega se vjerovatno krije lobiranje i vješto kamuflirana islamofobija", poručio je Bakir Izetbegović.

  • Vijesti

  • 27. Nov. 2022  27. Nov. 2022

  • 10

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović za Klix.ba je govorio o procesu formiranja vlasti, izboru delegata za Dom naroda FBiH, razgovorima sa HDZ-om, Osmorci te ponudi za DF i SDP koju im nudi još od prošlog mandata. Govorio je i o odnosu sa zapadnim saveznicima.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović za Klix.ba je govorio o procesu formiranja vlasti, izboru delegata za Dom naroda FBiH, razgovorima sa HDZ-om, Osmorci te ponudi za DF i SDP koju im nudi još od prošlog mandata. Govorio je i o odnosu sa zapadnim saveznicima.

Gospodine Izetbegović, Osmorka u utorak potpisuje koalicioni sporazum sa HDZ-om. Jeste li se pomirili da SDA ostaje bez vlasti u FBiH i na državnom nivou?

Nisam, naravno. Ništa još nije završeno. SDA je pobjednik izbora na svim nivoima i ima obavezu zastupati najbrojniju grupaciju birača. Većinom su to Bošnjaci privrženi tradicionalnim vrijednostima, bosanskohercegovački patrioti. Nemamo namjeru dopustiti da taj bazični segment bh. društva ostane bez utjecaja u političkom životu zemlje.

Velika je šansa je da ćemo u tome uspjeti već sada, ali ako se to i ne dogodi, ako najjaču bošnjačku i bosansku stranku zamijeni skup desetak heterogenih stranaka, aktivno ćemo raditi na tome da se takav neprirodni savez tokom mandata raspe i presloži na ispravan način.

Činjenica je i da još nije okončan izbor delegata za Dok naroda FBiH. I SDA i Osmorka očekuje da će imati dovoljno delegata za predlaganje predsjednika/potpredsjednika FBiH. Šta je realnost za SDA?

SDA bi trebala imati jedanaest ili dvanaest delegata u bošnjačkom klubu poslanika i bit će nam potrebna koalicija sa jednom ili više stranaka koje će taj broj dopuniti do potrebnih trinaest delegata. To je sasvim realna opcija.

Nedavno ste izjavili da vas je zvao Dragan Čović. Kada ćete razgovarati s njim i šta taj sastanak može polučiti ako je HDZ sa Osmorkom već dogovorio koaliciju?

Razgovor će se desiti kada se okonča izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. To je jedino logično. Ukoliko grupacija u kojoj bi bila SDA bude imala potrebnih trinaest delegata, onda taj sastanak, naravno, mora polučiti neizbježnu koaliciju na federalnom i državnom nivou.

Kako tumačite činjenicu da se HDZ nije prvo obratio vama kao stranci koja je osvojila najviše glasova za pregovore o potencijalnoj koaliciji, već su uspostavili kontakt sa Osmorkom?

HDZ ne želi koaliciju sa blokom stranaka u kojem je DF, a želi sa blokom u kom je NiP. Razlozi za to su sasvim jasni, predsjednik NiP-a odgovara Čoviću jer javno zagovara da u Predsjedništvu BiH treba sjediti Hrvat iz HDZ-a, a ne Željko Komšić. Čitav protekli mandat HDZ je blokirao uspostavljanje novog saziva Vlade FBiH jer je želio zadržati oslabljeni SBB, koji ima isti stav kao i NIP o Komšiću, a spriječiti ulazak rastućeg DF.

Čović sebi bira i hrvatske i bošnjačke predstavnike služeći se različitim alatima za to, po potrebi i blokadama. Ovaj put mu na ruku idu stranci i bošnjačke podjele, ali ništa još nije sigurno niti završeno.

I dalje stojim pri stavu da bi široka probosanska koalicija u kojoj bi osnovu činile SDA, SDP i DF bio najbolji odgovor onome što su u proteklom mandatu radili, a u ovom će nastaviti da rade SNSD i HDZ.

Više puta se vidjelo da SDA priželjkuje koaliciju sa SDP-om. Zašto SDP ne želi sa vama u koaliciju?

Zato što želi jasan komad vlasti, bošnjačku trećinu u kojoj je SDP lider. Zbog ovakvog odnosa ih već godinama i prozivamo da se bore za vlast, za stranački interes, a ne za interes BiH.

Široki probosanski front koji SDA nudi i zagovara je možda difuzan, u njemu nema lidera, u njemu niko ne bi dobio mnogo vlasti i utjecaja, svi bismo bili jednaki, ali bi ovaj front u veoma rizičnom mandatu koji je pred nama donio pomirenje tradicionalističkih i ljevičarskih stranaka kojima je BiH na srcu i ostvario snagu kojoj ništa ne bi mogao spreg SNSD-HDZ. Ova ponuda je stara četiri godine i ostaje otvorena i ubuduće.

Neke vaše izjave prije izbora, poput one o “prebrojavanju” ili komentiranju razlog za stavljanje premijera Novalića na “crnu listu”, iz opozicije i dijela javnosti su tumačene kao konfrontirajuće sa zapadnim saveznicima BiH. Da li ste o tome razgovarali sa američkim ili britanskim ambasadorom? Šta su vam rekli?

Novalić je zaista bez razloga stavljen na “crnu listu”, a moja izjava o “prebrojavanju” u vremenu kad se otvoreno prijetilo podjelom zemlje, odnosno završetkom Karadžićevih ratnih ciljeva, najmanje je što smo bili dužni kazati narodu koji je pretrpio genocid. Imamo pravo govoriti istinu i tražiti pravdu.

Nismo se suprotstavili Miloševićevoj i Karadžićevoj armadi i krvavo izborili suverenitet, slobodu i ravnopravnost da bismo par decenija iza toga dobrovoljno povili kičmu i pristali da nas se ušutkuje i da nam se bez razloga izriču sankcije poput ove izrečene premijeru Novaliću.

Za razliku od mene, Dodik već godinama vrijeđa i provocira predstavnike sila i velesila u BiH, destabilizira stanje u zemlji, direktno krši Ustav i zakone, pa se oni nisu pozabavili pravljenjem alternative SNSD-u i stvaranjem podjela u srpskom političkom korpusu.

Čovića i HDZ su na očigled javnosti direktno pomogli, učinili nedodirljivim. Bave se isključivo raspirivanjem podjela među Bošnjacima, ubacivanjem kosti između SDA i ostalih patriotskih stranaka. Ovaj projekat traje već godinama, nije počeo 2022. isprovociran mojim izjavama, već mnogo ranije. Njegova fizionomija se “vidi iz aviona”, a i razlozi su sve jasniji.

Cilj je prepoloviti probosanski front i sukobiti dvije strane u borbi za vlast. SDA se satanizira, kriminalizira, kreiraju se i napuhuju afere, a iza svega se vjerovatno krije lobiranje i vješto kamuflirana islamofobija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...