IZETBEGOVIĆ SE UZALUD NADA: SDA klizi u opoziciju, ali ne miri se s tim, uzdaju se u pomoć…

SNSD i HDZ BiH su, prema rezultatima i dogovorima, sigurni partneri i imaju čak i mogućnost da biraju partnere iz bošnjačkog bloka.

  • Politika

  • 28. Nov. 2022  

  • 2

Ko će u vlast, a ko u opozicione redove na nivou BiH moglo bi da bude poznato do kraja sedmice u kojoj bi trebalo da budu stavljeni potpisi na dosadašnje postizborne međustranačke dogovore te održana konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a na dnevnom redu je izbor predsjedavajućeg i njegovih zamjenika što će, takođe, mnogo toga otkriti.

Sjednica je zakazana za četvrtak, a SNSD i HDZ BiH su, prema rezultatima i dogovorima, sigurni partneri i imaju čak i mogućnost da biraju partnere iz bošnjačkog bloka. Sve je izvjesnije da bi to mogla biti “osmorka” odnosno grupacija okupljena oko SDP-a BiH čiji je kandidat Denis Bećirović zasjeo u fotelju člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, nakon što je pobijedio na izborima lidera SDA Bakira Izetbegovića u trci za to mjesto, ali je SDA kao stranka i poslije ovog izbornog ciklusa najjača bošnjačka partija po broju osvojenih mandata u Parlamentu BiH i u FBiH.

Grupa oko SDP-a, ipak, u vlasti ne želi da vidi SDA, pozvali su DF Željka Komšića koji je reizabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dok su sa HDZ-om na korak do konačnog dogovora. Za sutra je najavljeno da će predsjednik HDZ-a Dragan Čović i lider SDP-a Nermin Nikšić, u ime svih partija bloka, potpisati dokument “Smjernice, načela i ciljevi djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti do 2026. godine”. Međutim, ostaje pitanje kako će i da li će zajednički jezik pronaći HDZ i DF jer Komšić, kao član Predsjedništva BiH, treba u procesu formiranja vlasti, odnosno Savjeta ministara dati saglasnost za izbor mandatara za sastav novog saziva, a prema nepisanom pravilu to bi trebalo da bude upravo kadar HDZ-a.

Veliku ulogu imaće i rasplet u Domu naroda u federalnom parlamentu jer će, kako ističu analitičari, legalan predstavnik naroda biti onaj ko u tamošnjem Klubu Bošnjaka bude imao 13 delegata.

S ključnim predstavnicima SDP-a i HDZ-a BiH nismo uspjeli da stupimo u kontakt, ali u SDA vjeruju da ništa nije gotovo te se ne mire s tim da bi u ovom mandatu mogli biti opozicija. To je juče jasno podvukao Izetbegović koji je za federalne medije rekao da je SDA pobjednik izbora i da ima obavezu da zastupa najbrojniju grupu birača, te da su i ranije ponude za SDP i DF koje su još na stolu.

- Ako najjaču stranku zamijeni skup desetak heterogenih stranaka, aktivno ćemo raditi na tome da se takav neprirodni savez tokom mandata raspe i presloži na ispravan način - rekao je Izetbegović i dodao da će sa Čovićem razgovarati kada bude okončan izbor delegata u federalni Dom naroda.

Smatra da bi široka probosanska koalicija u kojoj bi osnovu činile SDA, SDP i DF bio najbolji odgovor na politike SNSD-a i HDZ-a.

Politički analitičar Pejo Gašparević ne isključuje mogućnost da u svemu može biti pozadinskih signala iz OHR-a da bude formirana kakva-takva vlast, a za “Glas” kaže da je moguće i da prorade političke nesuglasice među domaćim akterima koje su trenutno možda nevidljive javnosti.

- U BiH i ovaj put kao i nakon ranijih izbora, sve je moguće i očekivano -  rekao je Gašparević.

I on ne krije da je SDA bliže opoziciji, ali da to nije kraj za njih jer je to velika stranka koja se neće miriti sa nikakvom marginalizacijom, a uz to, ne treba zaboraviti da ima veliku podršku Turske i njenog predsjednika.

Ističući da ne vjeruje u pomirenje DF-a i HDZ-a BiH, dodaje kako je moguće da se pod pritiskom međunarodne zajednice dogodi “kadrovska kombinatorika” koja bi potisnula nesuglasice između te dvije partije.

O vlasti na nivou BiH pričaće se u srijedu i u Narodnoj skupštini RS-a jer je tema prve posebne sjednice izbor delegata u Dom naroda Parlamenta BiH. SNSD želi četiri predstavnika od pet, koliko ih bira parlament RS-a, a opozicija da ih spriječi u tome. Kandidata ima i Pokret za državu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...