TEROR I MASOVNE DEMONSTRACIJE: Protesti širom Kine, barijere dignute u Šangaju, pretučen novinar BBC-ja...

Kineska policija pretukla je i uhapsila jednog od novinara BBC-a koji je pratio prosvjede protiv covid-19 mjera u Šangaju. Incident je snimljen.

  • Svijet

  • 28. Nov. 2022  

  • 1

Proteste protiv lockdowna u Kini obilježili su prazni bijeli papiri koje nose prosvjednici, zbog čega se prosvjedi nazivaju "revolucijom bijelih papira" ili "A4 revolucijom", navodi BBC, dodajući kako bi razlog za demonstracije s bijelim papira mogao biti izbjegavane cenzure.

U viralnom videu koji je snimljen u subotu, žena u Nanjingu u zraku drži prazan komad papira, a potom ju odvodi neidentificirani muškarac. U još jednom videu snimljenom istog dana, deseci studenata na kampusu nose prazne papire i stoje u tišini. Slične scene mogle su se vidjeti u drugim velikim kineskim gradovima tokom vikenda.

"Definitivno nema ničeg na papiru, ali mi znamo na šta se misli", rekla je za BBC jedna žena koja je u subotu navečer sudjelovala u protestu u Šangaju.

Kineski državni mediji, koji u pravilu strogo prate liniju Kineske komunističke partije, ne spominju proteste. No, izdanje Global Timesa na engleskom jeziku objavilo je komentar u kojem se zapadni mediji optužuju za raspirivanje nezadovoljstva kineskom "zero covid" politikom".

Citirajući akademika na Univerzitetu Fudan, propartijski Global Times piše: "Zbog ideoloških razloga, zapadne zemlje i mediji gotovo instinktivno kritiziraju komunističke vlade s ciljem svrgavanja istih tzv. 'obojenim revolucijama'".

No, zanimljivo je i da Global Times navodi kako kineske mjere protiv covida "nikad nisu statične" te se "konstantno prilagođavaju", što bi mogao biti indirektan odgovor na prosvjede. Kineska državna novinska agencija Xinhua piše o potrebi "prioritizacije zdravlja" prilikom provođenja covid politika, dok China Daily navodi kako se lokalne vlasti "potiču da poprave greške pri provođenju mjera za kontrolu covida".

Ovog vikenda Kinezi su protestirali u ulici Wulumuqi u Šangaju. Policija jutros zaustavlja ljude koji zastanu u toj ulici i snimaju mobitelima, javlja BBC. Ljude prisiljavaju da obrišu fotografije s mobitelima, a ako ne žele, hapse ih. Zasad je uhapšeno najmanje dvoje ljudi.

Jutros su u Šangaju, jednom od najvećih kineskih gradova, podignute plave barijere. Ovog su se vikenda, podsjetimo, stotine ljudi okupile u Šangaju kako bi protestirali protiv kineske "zero covid" politike. Prosvjednici su u zraku držalu prazne papire, ali dio njih je javno pozivao kineskog lidera Xija Jinpinga da odstupi.

Kineska policija pretukla je i uhapsila jednog od novinara BBC-a koji je pratio prosvjede protiv covid-19 mjera u Šangaju. Incident je snimljen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...