ARNAUT UPOZORIO: "Pokret za državu ne smije SNSD-u uručiti četvrtog delegata u Domu naroda"

Istakao je da “niko u BiH ne treba imati kontrolni paket i ključeve BiH u svojim rukama”.

  • Politika

  • 28. Nov. 2022  

  • 6

Sutra će u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine biti potpisan koalicioni dogovor Osmorke i HDZ BiH oko formiranja vlasti nakon izbora.

"Nadam se da Pokret za državu i Vojin Mijatović neće isporučiti četvrtog delegata u Domu naroda SNSD-u jer bi to značilo blokadu države", rekao je za N1 Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i budući federalni parlamentarac.

Za potpisivanje sporazuma kazao je kako su “najavili i prije izbora da će HDZ biti nezaobilazan i bez Schmidthovih amandmana”.

“Na vlast dolaze nove snage osim onih koje je matematički nemoguće zaobići”, rekao je Arnaut.

Istakao je da ćemo u četvrtak, kada je planirana sjednica NSRS, znati hoće li Milorad Dodik imati kontrolni paket u Domu naroda i da li će mu “Pokret za državu i Vojin Mijatović to omogućiti četvrtim delegatom u Domu naroda”.

“SDP kontroliše dva poslanika u NSRS, a Naša stranka nema poslanike. SDP ima tu odgovornost, ali im ne bih pripisivao neke loše namjere. Ja sam deset, petnaest dana apelovao i vršio medijski pritisak da Pokret za državu shvati opasnost od davanja četvrtog delegata SNSD-u u Domu naroda. Vidjećemo hoće li SDP kao stranka preuzeti odgovornost, ali mislim da je problem bio Vojin Mijatović koji je reterirao u nekim svojim stavovima. Izjava Igora Stojanovića iz SDP da bi, ako Mijatović da četvrtog delegata mogao imati sankcije, govori dosta toga”, kazao je Arnaut.

Istakao je da “niko u BiH ne treba imati kontrolni paket i ključeve BiH u svojim rukama”.

“Dodik je to imao protekle četiri godine i obarao zakone. HDZ ne može imati kontrolni paket zato što se odlučuje po entitetskom glasanju. Suština je da ako dva delegata ne glasaju za neki zakon iz nekog od Klubova, zakon ne prolazi. Zato je bitno da od pet delegata iz nekog od Klubova nema 4 na prema 1”, rekao je.

Spekulacije da bi SDP mogao u koaliciju sa SDA Arnaut odbacuje: “Nema šanse da će SDP otići u koaliciju sa SDA”.

Što se tiče opozicije u RS i i eventualnih pregovora o koaliranju na državnom nivou, Arnaut kaže:

“Dogovor o vlasti sa SDS i PDP će se eventualno dovesti na dnevni red ako budu imali dva delegata u Domu naroda”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...