U TOKU I VAKCINACIJA: U Sarajevu zabilježen prvi slučaj zaraze virusom gripe tip B

Vakcinacija se provodi u epidemiološkim ambulantama Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u Sarajevu i Mostaru.

  • Zdravlje

  • 29. Nov. 2022  29. Nov. 2022

  • 0

U referalnom laboratoriju za gripu u Federaciji BiH potvrđen je prvi slučaj zaraze virusom gripe tip B u Domu zdravlja Novi Grad u Sarajevu.  

Nadzor nad gripom u Federaciji BiH je kao i svake sezone, započeo u desetom mjesecu.

Kako navode iz Zavoda, aktivnost gripe je bazična/niska u većini država evropske regije, a detektirani su i tip A i tip B virusa gripe, dominantno podtip A(H3).

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je za ovu sezonu osigurao 6000 doza vakcina protiv gripe prvenstveno za vakcinisanje zdravstvenih radnika, a dio doza je namijenjen za vakcinisanje stanovništva. 

Vakcinacija se provodi u epidemiološkim ambulantama Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u Sarajevu i Mostaru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...