DA OČUVAJU STANDARD GRAĐANA: Vlada Srbije ograničila cijene osnovnih životnih namirnica, dozvoljen izvoz peleta

Vlada Srbije ograničila je na današnjoj sjednici visinu cijena jestivog suncokretovog ulja, bijelog kristal šećera i brašna.

  • Regija

  • 01. Dec. 2022  

  • 0

Vlada Srbije ograničila je na današnjoj sjednici visinu cijena jestivog suncokretovog ulja, bijelog kristal šećera i brašna.

Prema usvojenoj uredbi, cijena jestivog suncokretovog ulja ne smije prelaziti 219,99 dinara /3,67 KM/ po litru, bijelog kristal šećera ograničena je na 114,99 dinara /1,92 KM/ po kilogramu, a brašna tipa T-400 na 84,7 dinara  po kilogramu.

Radi sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, Vlada je izmijenjenom uredbom ograničila cijene derivata nafte, a imajući u vidu da su povećani troškovi poslovanja privrednih subjekata koji obavljaju promet tim derivatima, odlučila je da se poveća iznos marže koji oni mogu da zaračunaju kako bi teret krize što ravnomjernije bio raspoređen na sve učesnike na tržištu.

"Na današnjoj sjednici je izmijenjena odluka kojom se na još 15 dana, privremeno, zabranjuje izvoz eurodizela "EN 590", saopšteno je iz Vlade.

Vlada Srbije je odlukom o privremenom ograničenju izvoza peleta od drveta omogućila izvoz tog proizvoda do 31. januara 2023. godine, u okviru određene kvote koja iznosi 24.000 tona.

Na sjednici je donijeta i izmijenjena uredba o produženju roka za podnošenje zahtjeva za subvencionisanu dodjelu sigurnosnih ramova za traktore do 26. decembra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...