RADE BOGDANOVIĆ NA UDARU KRITIKA: Oglasio se UO RTS-a –„Javni servis duguje izvinjenje gledateljkama zbog izjava o ženama fudbalera…“

Posebnu buru izazvala je izjava u kojoj spominje žene fudbalera u vezi sa njihovim odlaskom u Katar.

  • Sport

  • 02. Dec. 2022  02. Dec. 2022

  • 0

Bivši nogometaš sarajevskog Željezničara i njemačkog Werdera, a danas nogometni analitičar Rade Bogdanović je, pored najvažnije sporedne stvari na svijetu, tema broj jedan u srbijanskoj javnosti zbog svojih komentara na RTS-u koji se danima analiziraju nakon njegovog gostovanja. Posebnu buru izazvala je izjava u kojoj spominje žene fudbalera u vezi sa njihovim odlaskom u Katar.

„Nije mi se svidjela situacija ta da su im supruge otišle u Katar. To je loša organizacija – da u hotelu imate jako puno ljudi koji ne pripadaju reprezentaciji. Njihove žene na ovu lovu, na ovu ‘paruštinu’, to je parada kiča. Gdje kič dođe tu nema ni sreće ni raspoloženja. Ali ja se nadam da će oni da shvate važnost ove utakmice. Ja da sam na njihovom mjestu ja bih već večeras ugasio telefone, rekao bih: što ste me zvali – zvali, ja se koncentrišem na utakmicu. Ljuljaj to dijete, kupaj se u tim milionima i pusti me da igram“, rekao je Bogdanović.

Dio javnosti je bivšeg fudbalera i komentatora optužio za mizoginiju, ali i uputilo zahtjev RTS-u za izvinjenje. Rukovodstvo javnog servisa nije željelo za da se izjasni o Bogdanovićevoj izjavi, ali su zato to za beogradski Danas učinili predsjednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček i član UO Predrag Azdejković. Obojica se slažu da je izjava fudbalskog analitičara – seksistička.

Klanšček navodi da nije posao UO da se miješa u uređivačku politiku, ali da je izjava Bogdanovića da „gdje žene dođu, to je parada kiča“, do te mjere skandalozna i seksistička da bi odgovorni sa RTS-a trebalo da podnesu ostavku, ili bar da se izvine gledateljkama.

Predrag Azdejković kaže da je sramota to što se desilo i da su oni koji traže izvinjenje RTS-a u pravu.

– Ono što je još veći problem, kako sam pročitao u medijima, Bogdanović je plaćen od strane RTS-a da ekskluzivno komentariše utakmice. Što u prevodu znači da svi građani, pa i žene koje je seksistički uvrijedio, plaćaju njegov angažman na RTS-u i njegove mizogine izjave. Smatram da RTS treba da se izvini i da prekine saradnju sa dotičnim, jer mu nije mjesto na javnom servisu – poručio je Azdejković.

Prema njegovom mišljenju, problematična je i Bogdanovićeva izjava da su muškarci koji nisu išli u vojsku “razmaženi i malo nesposobni za život”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...