TAJNO GLASANJE: Izabrani delegati u Vijeću naroda RS-a, ostaju li bošnjačke stranke bez dvije trećine u Klubu?

Za delegate u Vijeću naroda RS-a iz reda srpskog naroda izabrani su Ognjen Žmirić (SNSD), Vojislav Gligić (NDP), Živko Marjanac (SP), Dragutin Škrebić (SPS), Marinko Dragišić (US), Ljubiša Krunić (PDP), Nikola Kovačević (SDS) i Marija Topčić Nikolić (Za pravdu i red).

  • Vijesti

  • 02. Dec. 2022  

  • 0

U Narodnoj skupštini RS-a danas su tajnim glasanjem izabrani delegati u Vijeću naroda RS-a, iz reda srpskog, bošnjačkog i hrvatskog, te ostalih naroda.

Za delegate u Vijeću naroda RS-a iz reda srpskog naroda izabrani su Ognjen Žmirić (SNSD), Vojislav Gligić (NDP), Živko Marjanac (SP), Dragutin Škrebić (SPS), Marinko Dragišić (US), Ljubiša Krunić (PDP), Nikola Kovačević (SDS) i Marija Topčić Nikolić (Za pravdu i red).

Iako imena izabranih delegata nisu javno saopćena na sjednici, prema glasanju za predložene liste, delegati u Klubu Bošnjaka trebali bi biti – Adil Osmanović, Alija Tabaković, Dževad Mahmutović, Amir Hurtić, Aida Prešić, Armin Hamzić, Igor Bošnjak i Srebrenka Golić.

Iz reda hrvatskog naroda to su - Josip Jerković, Nada Tešanović, Mirko Pandža, Dragica Kovač, Marko Jorgić, Mijo Perkunić, Mirjana Matanović Bundalo i Delfa Biberović, a iz reda ostalih - Danijel Puhalić, Slaviša Mrkaja, Jovana Čarkić, i Franc Sošnja.

Dodjelu mandata izabranim delegatima u Vijeću naroda RS-a vrši Centralna izborna komisija BiH kojoj je odmah poslat izvještaj o glasanju.

Što se tiče Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, s obzirom na izabrane delegate, bošnjačke stranke mogle bi izgubiti neophodnu dvotrećinsku većinu neophodnu da samostalno pokrenu mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer je Igor Bošnjak izabran kao prijedlog Denisa Šulića (SNSD), Aida Prešić kao prijedlog Nine Bukejlović (SNSD), a Srebrenka Golić također kao prijedlog SNSD-ovog Alena Šeranića.

Međutim, s obzirom na to da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda broji osam delegata, matematički, dvije trećine od osam je 5,3. U posljednje vrijeme u medijima se problematizovalo pitanje da li je pet glasova dovoljno za pokretanje procedure vitalnog nacionalnog interesa ili je nužno da ih bude šest.

Proteklih dana burne reakcije u javnosti izazvala je i kandidatura Aide Prešić, majke Nine Bukejlović, zastupnice SNSD-a u NSRS-u, koja je ujedno bila i predlagač njenog imena.

Zastupnik Nebojša Vukanović je danas tokom redovne diskusije istakao da su pojedini delegate koji su izabrani u bliskoj rodbinskoj vezi.

- Supruga, majka, brat od strica… To je najgrublji način zloupotrebe i privatizacije institucija. Volio bih da dobijemo danas pojašnjenje da li su pojedini delegati koji su danas izabrani, bliski srodnici zastupnika. Da li je riječ o majci, bratu od strica ili bilo kome drugom – kazao je Vukanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...