IŠERIĆ DEMANTIRA ADEMOVIĆA: "Ako ne bude podržan prijedlog kluba koji ima 13 delegata vraća se sve u isti postupak"

Nedim Ademović, advokat specijaliziran za ustavno pravo bio je večerašnji gost u "Centralnom dnevniku" te je kazao da 'ako SDA bude imala većinu, može da predloži listu, ali ta lista mora biti odobrena od proste većine u Domu! 

  • Politika

  • 03. Dec. 2022  03. Dec. 2022

  • 1

„Ako Dom kao cjelina ne podržava Klub Bošnjaka, desit će se novi krug glasanja! U tom slučaju se prag spušta na sedam delegata i onda oni koji ranije nisu mogli da predlažu liste, to će moći da urade“, kazao je Ademović, što znači i da se u Domu naroda sa lakoćom može zaobići i Čovićev HDZ i bez njega formirati federalna vlasti.

Ali, ovakva izjava šokirala je javnost, jer ovakvi pravni stavovi već su ranije demantirani u više navrata, jer odluka Christiana Schmidta po ovom pitanju je jasna.

Enver Išerić, pravni ekspert za Patriju  kaže da se ne slaže s Ademovićem, jer tvrditi suprotno od onoga što piše znači pokušavati tumačiti pravnu normu novom metodom tumačenja, koja do sada nije bila poznata, političkom metodom.

„Ne slažem se s kolegom Adamovićem. Nema smanjivanja broja delegata u drugom krugu sa 11 na 7 u slučaju da iz određenog kluba u datom roku bude predložen kandidat. A, u slučaju da lista ne prođe postupak se ponavlja, a broj ne smanjuje“, ističe Išerić.

Napominje da tako doslovno piše u odluci i da ta odredba uopće nije nejasna. Interesantno je da se samo govori o Klubu Bošnjaka, ali ako je tako i ako se smanjuje broj delegata na 7, to znači da bi i HDZ mogao ostati bez predsjednika Federacije, što znači da nisu ni oni nezaobilazni u vlasti.

Dakle, za druge krugove ukoliko u Predstavničkom domu PFBiH ne bude podržan prijedlog kluba koji ima 13 delegata se samo vraća ponovo u isti postupak. U tom slučaju nema smanjivanja broja potrebnih potpisa, kao što je to predviđeno ukoliko prijedlog ne bude u roku poslan.

"Ukoliko u roku od 30 dana od dana potvrđivanja rezultata za izbor delegata u Dom naroda, potreban broj delegata u jednom ili više klubova konstitutivnih naroda ne predloži kandidata za mjesta predsjednika i dva dopredsjednika Federacije u skladu sa stavkom (1) ovog članka, onda će to učiniti bilo koja skupina od sedam delegata iz kluba ili klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda koji kandidate nisu predložili.

(3) Ukoliko u roku od 50 dana od dana potvrđivanja rezultata za izbor delegata u Dom naroda, potreban broj delegata u jednom ili više klubova konstitutivnih naroda ne predloži kandidata za mjesta predsjednika i dva dopredsjednika Federacije u skladu sa stavcima (1) i (2) ovog članka, onda će to učiniti bilo koja skupina od četiri delegata iz kluba ili klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda koji kandidate nisu predložili", precizirano je u odluci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...