ČUVENA BANJALUČANKA BILA JE PONOS KRAJINE: Kako je kćer vojnog imama ušla u antologiju i zbog čega su njenog oca voljeli Srbi i Jevreji…

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 05. Dec. 2022  

  • 2

Glavna junakinja naše današnje priče je Nasiha Kapidžić-Hadžić.

Rodila se u Banjoj Luci 6. decembra 1932. godine. Bila je bosanskohercegovačka pjesnikinja, prozni pisac i urednica…

Njen je otac Ali-efendija Kapidžić bio viši vojni imam u vojsci Kraljevine Jugoslavije i početkom II svjetskog rata bio među prvim potpisnicima čuvene Rezolucije banjalučkih muslimana, koja je bila usmjerena protiv progona Srba i Jevreja od vlasti NDH.

Nasiha je osnovnu i srednju školu završila u rodnom gradu, a diplomirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U početku je radila kao profesor u banjalučkoj gimnaziji, a nakon selidbe u glavni grad Bosne i Hercegovine kao urednik u Obrazovnom i Dječijem programu Radija Sarajeva.

Nakon prelaska u Izdavačko poduzeće "Veselin Masleša" bila je urednica edicije za djecu i omladinu, a tu je funkciju obnašala sve do umirovljenja.

Nasiha Kapidžić-Hadžić je pisala poeziju za djecu, poetsko-prozne zapise i dramske tekstove. Njeni pjesnički i prozni radovi uvršteni su u niz antologija i čitanki za osmogodišnje škole. Zastupljena je izborom iz pjesničkog opusa u školskoj lektiri.

Svakog jula u kući i bašti u sklopu manifestacije „Dani banjalučke dijaspore“ se održavaju književni susreti „Vezeni most“, koji su ime dobili po pjesmi jedne od najvećih bh. pjesnikinja.

O značaju pjesnikinje govori činjenica da je štampana poštanska marka sa njenim likom.

(SB)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...