IZNENAĐENJE IZ WOLFSBURGA: Volkswagen će u Evropu uvoziti model automobila proizveden u Kini…

Osnovni razlog je, po navodima proizvođača, ograničeni proizvodni kapacitet na domaćem tržištu.

  • Auto

  • 06. Dec. 2022  06. Dec. 2022

  • 0

Sve više marki automobila uvozi vozila iz svojih kineskih tvornica na europsko tržište. Primjer su Tesla, BMW, Renault, odnosno Dacia sa Spring Electricom, a uskoro i Volkswagenov koncern. Temljeni razlog je, po navodima proizvođača, ograničeni proizvodni kapacitet na domaćem tržištu. Naravno, niko ga neće povećavati kad se više isplati proizvoditi u Kini gdje je jeftinija radna snaga, a i cijena sirovina je povoljnija.

VW-ov sportski španjolski brend Cupra proizvodit će svoj električni SUV, Tavascan, u kineskoj tvornici u Anhuijuu, saopćio je VW. Izrađen na istoj MEB platformi kao i VW-ova ID serija, kompaktni Tavascan trebao bi biti u prodaji u Europi 2024. godine. To je Cuprin drugi model temeljen na MEB platformi nakon hatchbacka Born.

VW je u saopćenju naveo da zasad ne planira proizvoditi druga vozila u Kini za izvoz.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...