Zdravlje
SENZACIONALNI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Ukoliko želite očuvati pamćenje i u starijoj dobi potrebno je...
11. Avg. 20230
Pad kognitivnih sposobnosti bio je dugoročno sporiji u grupi ljudi koja je konzumirala najviše flavonola, bez obzira na ostale faktore koji mogu utjecati na pamćenje.
Zdravlje
06. Dec. 2022
1
Konzumiranjem više flavonola, podgrupe flavonoida, antioksidansa koji se nalaze u raznim vrstama povrća, voća, čajeva i vinu, moguće je usporiti brzinu gubitka pamćenja, pokazalo je novo američko istraživanje.
Pad kognitivnih sposobnosti bio je dugoročno sporiji u grupi ljudi koja je konzumirala najviše flavonola, bez obzira na ostale faktore koji mogu utjecati na pamćenje, poput životne dobi, spola i pušenja, a najbrži u grupi koja ih je konzumirala najmanje, pokazali su rezultati studije nedavno objavljene u medicinskom časopisu Američke akademije za neurologiju, Neurology, a prenosi CNN.
Naša studija upućuje na to da specifičan izbor hrane može utjecati na sporiju stopu pada kognitivnih sposobnosti, rekao je autor studije dr. Thomas Holland, profesor na odjelu interne medicine Medicinskog centra Univerziteta Rush u Chicagu. Nešto tako jednostavno poput konzumiranja više voća i povrća i ispijanja više čaja, osobito zelenog, jednostavan je način na koji ljudi mogu preuzeti aktivnu ulogu u održanju zdravlja svog mozga.
Flavonoli su citoprotektivni, što znači da štite stanice, uključujući i neurone, pa je moguće da postoji izravan utjecaj na kogniciju (korištenje svjesnih mentalnih procesa), rekao je dr. David Katz, specijalist za preventivnu medicinu i medicinu životnog stila te prehranu, koji nije sudjelovao u studiji.
Flavonoli imaju vrlo snažna antioksidativna svojstva, čime uveliko pridonose optimalnom funkcioniranju kardiovaskularnog sistema, a to pak čini temelj za prevenciju moždanog udara i ostalih cerebrovaskularnih zbivanja.
Namirnice izuzetno bogate tim bioaktivnim komponentama su crveni luk, jabuke, brokula i čajevi, posebno zeleni čaj. Najveću bioraspoloživost imaju flavonoli iz luka jer postižu najveće tkivne koncentracije i najintenzivniji učinak. Svakodnevnom konzumacijom tih namirnica rizik od moždanog udara (trećeg uzroka smrti u razvijenim zemljama) može se smanjiti za čak 20 posto.
Golema porodica fitokemikalija
Biljke sadrže više od 5000 flavonoidnih spojeva, koji igraju važnu ulogu u poticanju rasta stanica, borbi protiv okolišnog stresa i privlačenju insekata za oprašivanje.
Studije su pokazale da flavonoli u nekih ljudi (i životinja) smanjuju razvoj upala, što je glavni okidač za razvoj kroničnih bolesti te su bogati izvori antioksidansa, koji se bore protiv slobodnih radikala, vrlo nestabilnih molekula koje se prirodno stvaraju kada vježbate i kada vaše tijelo pretvara hranu u energiju.
Istraživanja upućuju na to da jedan od najčešćih flavonola, kvercetin, utječe na smanjen razvoj raka debelog crijeva i ostalih vrsta karcinoma.
Najviše ga je u luku, a nešto manje ga ima u brokuli, borovnicama , kelju, poriluku, špinatu i jagodama.
Drugi česti flavonol, kaempferol, sprečava rast stanica raka te istodobno čuva i štiti zdrave stanice. Dobri izvori kaempferola su luk, šparoge i bobičasto voće, no najbogatiji biljni izvor kaempferola su špinat, kelj i ostalo zeleno lisnato povrće, kao i začinsko bilje poput vlasca, kopra i estragona.
Treći učinkovit flavonol je miricetin, čiju su konzumaciju znanstvenici proučavali i na glodavcima. Drži pod kontrolom razinu šećera u krvi i smanjuje tau, protein koji se nalazi u mozgu i glavni je uzročnik razvoja Alzheimerove bolesti i ostalih tipova demencije. Špinat i jagode sadrže visoke razine miricetina, a dobri izvori ovog flavonola još su med, crni ribiz, grožđe, bobičasto voće, povrće, orasi i čaj.
Posljednja grupa flavonola, izorhamnetin, štiti od kardiovaskularnih i neurovaskularnih bolesti uz antitumorsko i protuupalno djelovanje. Dobri izvori izorhamnetina su kruške, maslinovo ulje, vino i umak od paradajza.
Zdravlje
SENZACIONALNI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Ukoliko želite očuvati pamćenje i u starijoj dobi potrebno je...
11. Avg. 20230
Zdravlje
NEOČEKIVANI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Zašto neke osobe starije od 80. godina imaju savršeno pamćenje...
06. Okt. 20220
Zdravlje
AKO IMATE PROBLEME S PAMĆENJEM: Evo koju hranu trebate uvrstiti u svoj jelovnik
19. Okt. 20210
Regija
"AKO NE SASTAVI VLADU...": Picula kritizirao vodstvo SDP-a pa se obrušio na Milanovića
Prije 18 min0
Sport
REAL RUTINSKI PROTIV BASKONIJE: Musa igrač utakmice na otvaranju play-offa
Prije 30 min0
Šareni svijet
ISPOVIJEST POPULARNE SPORTSKE KOMENTATORICE: "Tih dana bilo me strah izaći iz vlastite kuće" (FOTO)
Prije 32 min0
Svijet
HAARETZ PIŠE: "Izrael će dobiti podršku, ali njegova pozicija u Washingtonu je poljuljana"
Prije 50 min0
Zdravlje
STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ukoliko jedete previše ove hrane, postoji opasnost od trajnog oštećenja mozga…
22. Apr. 20240
Zdravlje
PRAKTIKUJTE OVIH 5 STVARI I MOZAK ĆE VAM RADITI KAO SAT: SavJeti čuvene neurologiinje koja je živJela preko 100 godina
21. Apr. 20240
Zdravlje
KARDIOLOG SAVJETUJE: Kako da održite srce zdravim tokom ljetnih vrućina
21. Apr. 20240
Zdravlje
SLUŠAJTE DOKTORE: Ovih 5 namirnica ni slučajno nemojte jesti između obroka
22. Apr. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.