DEBAKL U KATARU: Švicarska je doživjela nešto što se do sada dogodilo samo dva puta, posljednji put prije 68 godina…

Ukupno je ovo 13. put da je neka europska ekipa na Svjetskom prvenstvu poražena s pet ili više pogodaka razlike.

  • Sport

  • 07. Dec. 2022  

  • 1

Posljednja utakmica osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru završila je uvjerljivom 6:1 pobjedom Portugala protiv Švicarske

Utakmica je to koja je rezultirala i nekim rekordima ili značajnim postignućima.

Portugalci su tako upisali petu najveću pobjedu u nokaut fazi u povijesti SP-a. Odnosno, izjednačili su se s još nekim ekipama koje su protivnika slale kući savladavši ih s pet pogodaka razlike. 

No, svakako vrijedi spomenuti da su tri bolja rezultata došla s prvenstava kad nije postajala grupna faza nego se odmah igralo na ispadanje, odnosno s prvenstava 1934. i 1938. godine. U slučaju prvenstava na kojima se igrala grupna faza, bolja je tek Njemačka. Riječ je 7:1 pobjedi protiv Brazila, 2014. godine u Belo Horizonteu.

Portugal je isto tako ostvario najveću pobjedu u jednom međusobnom susretu europskih ekipa na SP-u još od 1998., kad je Španjolska u grupnoj fazi savladala Bugarsku također rezultatom 6:1.  

Što se tiče nokaut faze, također je izjednačena najveća pobjeda neke europske ekipe u tom dijelu takmičenja. Jedini put je pet razlike viđeno još u Švicarskoj 1954. godine, kad je Zapadna Njemačka također rezultatom 6:1 u polufinala bila bolja od Austrije.

S druge strane Švicarci su izjednačili negativni rekord poraza jedne europske ekipe u nokaut fazi. Pet razlike izgubili su Europljani samo dva puta.

Prvi put se to dogodilo na prvom svjetskom prvenstvu, kad je Urugvaj kod kuće u polufinalu bio bolji od Jugoslavije također rezultatom 6:1, a drugi primjer je već gore spomenut, onaj Zapadne Njemačke i Austrije.

Što se tiče ukupno najvećih poraza Europljana, računajući sve faze SP-a, jednom se dogodio rezultat 7:0, kojim je Mađarska te toliko puta opjevane 1954. savladala Škotsku, dok je sa šest pogodaka razlike poražena Srbija i Crna Gora 2006. godine od Argentine (6:0), Mađarska od SSSR-a 1986. (6:0), kao i Švedska od Brazila 1950. godine (7:1).

Ukupno je ovo 13. put da je neka europska ekipa na Svjetskom prvenstvu poražena s pet ili više pogodaka razlike.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...