BLIZU DOGOVOR O VLASTI: BiH će dobiti šeficu diplomatije, evo kome ide koje ministarstvo

Deset čelnih funkcija, devet ministarstava i veliki apetiti. Tako se može opisati pregovori o raspodjeli resora u procesu formiranja vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

  • Politika

  • 07. Dec. 2022  07. Dec. 2022

  • 14

Osam stranka koje se nalaze u grupaciji nazvanoj Osmorka, HDZ i SNSD blizu su konačnog dogovora o uspostavi državne vlasti. Već danas u Konjicu delegacije Osmorke i HDZ-a na stol će staviti prijedloge o raspodjeli vlasti, a uskoro će im se u tom poslu pridružiti i SNSD.

Kako je već poznato, i niko nema ništa protiv, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH će biti HDZ-ova Borjana Krišto. U nastavku saznajemo trenutne želje, ali i imena nekih kandidata.

Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine pripast će bošnjačkoj kvoti.

Sabina Ćudić ostaje prva igla Osmorke za novu šeficu bh. diplomatije.

Mali problem pri njenom imenovanju moglo bi predstavljati njeno glasanje za Marinka Čavaru (bila protiv). No, kako saznajemo, lider HDZ-a Dragan Čović je spreman progledati kroz prste ukoliko sve ostalo bude išlo prema planu.

Državna ministarstva sigurnosti i odbrane, koje i sada vode ministri iz reda bošnjačkog naroda, ostat će prioritet i naredne četiri godine. Kako saznajemo, za Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjskih poslova zainteresavan je i SNSD, no čini se da neće praviti preveliku galamu jer će se "namiriti" negdje drugo, a uz to napraviti određene kompromise zarad brzog formiranja vlasti i tako popraviti pregovarački položaj.

SNSD-u će pripasti Ministarstvo finansija i trezora, a novi ministar će biti Zoran Tegeltija, trenutni predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Ovoj stranci ide i ministarska funkcija u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (kandidat Staša Košarac) i Ministarstvu komunikacija i transporta (kandidat Nedeljko Čorić).

Ministra za ljudska prava i izbjeglice pripast će nekome iz reda Ostalih, ali se pretpostavlja da će ga predložiti SNSD u dogovoru sa partnerima u vlasti.

Što se tiče HDZ-a, uz poziciju predsjedavajuće Vijeća ministara, pikirali su Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova.

Ova stranka će se zadovoljiti s dva ministra, ali će zasigurno insistirati da drugim čelnim funkcijama u institucijama i agencijama, naprimjer poput Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...