RATNI ZLOČINI U VLASENICI: Stevo Mumović se tereti da je u maju 1992., zajedno sa četiri pripadnika Stanice javne bezbjednosti...

Saslušanjem jednog svjedoka na okolnosti odnosa optuženog i bivšeg upravnika logora “Sušica”, Odbrana Steve Mumovića, optuženog za zločine počinjene u maju 1992. godine na području Vlasenice, počela je sa izvođenjem svojih dokaza.

  • Hronika

  • 07. Dec. 2022  07. Dec. 2022

  • 0

Marko Samardžić, policajac u penziji, posvjedočio je da je površno poznavao optuženog Mumovića jer su živjeli u istoj općini, dok je haškog osuđenika i bivšeg upravnika logora “Sušica” Dragana Nikolića zvanog Jenki poznavao dugo iz Vlasenice. Dodao je da je čuo šta Nikolić radi i da je bio dosta agresivan.

Na pitanje Gorana Dragovića, Mumovićevog branioca, svjedok je ispričao kako optuženi i Nikolić “nisu bili u nekim odnosima”, te da je Nikolić optuženog često “kritikovao zbog saradnje sa muslimanima”. Prisjetio se i njihovog direktnog sukoba 8. marta 1995. godine, kada je u jednoj kafani Nikolić uperio pištolj u Mumovića, kazavši mu da će ga ubiti.

Svjedok je, zajedno sa optuženim i još nekoliko osoba, tom prilikom savladao Nikolića te su mu oduzeli oružje.

“Stevo ga je tada malo premlatio”, prisjetio se Samardžić, dodavši da je Nikolić bio dobro poznat u Vlasenici, te da se o ovom sukobu dugo pričalo.

Nikolić je u Haškom tribunalu početkom 2005. osuđen na 20 godina zatvora nakon što je priznao krivicu zbog učešća u ubistvima, silovanju i mučenju zatvorenika bošnjačke nacionalnosti u logoru “Sušica” u Vlasenici 1992. godine.

Na ovom ročištu Odbrana Mumovića je kao materijalni dokaz uložila uvjerenje iz Policijske stanice Han-Pijesak u kome stoji da Mumović nije imao položen vozački ispit niti registrirano vozilo do 1992. godine. Kako je pojasnio branilac Dragović, ovaj dokaz se odnosi na iskaz Omera Ambeškovića koji je ranije pročitan pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu a u kome je Ambešković naveo kako mu je Mumović pucnjem iz pištolja u glavu ubio brata. U tom iskazu navedeno je kako je Ambeškovićev brat prije rata radio kao policajac, te da je zaustavio Mumovića i skinuo mu tablice s vozila koje nije bilo ispravno.

Branilac je dodao i kako će preostali dokazi Odbrane najvjerovatnije biti samo četiri svjedoka, čije saslušanje je najavio na narednom ročištu. Predsjedavajuća Sudskog vijeća Zinaida Husić upozorila je branioca da pazi na ekonomičnost postupka te da za naredno ročište pozove više svjedoka.

Mumović se tereti da je u Vlasenici u maju 1992. godine, zajedno sa četiri pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB), došao do pritvorske prostorije koja se nalazila u prizemlju zgrade SJB-a, u kojoj je bilo nezakonito zatvoreno najmanje 12 civila bošnjačke nacionalnosti, te je dvojicu od njih počeo tući, nanoseći im tjelesne i duševne patnje.

Njemu se također stavlja na teret da je 2. maja 1992. godine u Vlasenici, s još jednim pripadnikom policije SJB-a, došao do jedne kuće, gdje su vlasniku naredili da krene s njima kako bi dao izjavu, zatim ga tukli gumenim palicama, kundacima od automatskih pušaka i rukama. Potom su u salu ušla još dvojica pripadnika rezervnog sastava policije, koji su se pridružili premlaćivanju osobe.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. decembar.

A Enida Hadžiomerović nova je predsjedavajuća Sudskog vijeća Državnog suda u predmetu “Mane Đurić i ostali”, u kojem se optuženi terete za zločine također u Vlasenici.

Sutkinja Hadžiomerović zamijenila je Dalidu Burzić, koja je odlukom Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) privremeno udaljena od vršenja dužnosti sudije.

(Detektor)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...