OVO JE PRINC KOJI JE HTIO SRUŠITI VLAST U NJEMAČKOJ: Teoretičari zavjere planirali oružani napad

Svih 25 uhapšenih trebalo bi u srijedu i četvrtak biti izvedeno pred istražne suce Saveznog suda u Karlsruheu, navodi Spiegel. Ekstremistička skupina raspolagala je velikom količinom novca, a među njima je i jedna bivša političarka AfD-a zastupnica Bundestaga, a danas sutkinja u Berlinu.

  • Evropa

  • 07. Dec. 2022  07. Dec. 2022

  • 1

S 3.000 policajaca jutros je u Njemačkoj počela akcija hapšenja krajnje desne terorističke skupine pod optužbom da su planirali puč, odnosno svrgavanje demokratski izabrane vlasti. Operacija je izvedena istovremeno u 11 njemačkih saveznih pokrajina, pretraženo je više od 130 stanova, ureda i skladišta i uhapšeno 25 muškaraca i žena. Pretražena je i kasarna Zapovjedništva specijalnih snaga (KSK) u Calwu, Baden-Württemberg.

Svih 25 uhapšenih trebalo bi u srijedu i četvrtak biti izvedeno pred istražne suce Saveznog suda u Karlsruheu, navodi Spiegel. Ekstremistička skupina raspolagala je velikom količinom novca, a među njima je i jedna bivša političarka AfD-a zastupnica Bundestaga, a danas sutkinja u Berlinu.

EKSTREMISTI POD ISTRAGOM 

Riječ je o jednoj od najvećih policijskih akcija protiv ekstremista ikada provedenih u Njemačkoj, javlja Spiegel. Pod istragom su ukupno 52 osobe, uključene su policije u Austriji i Italiji. Glavnina akcije odvijala se u Baden-Württembergu, Bavarskoj, Saskoj, Hessenu i Tiringiji. Cilj je skupina desničarskih ekstremista iz miljea takozvanih Reichsbürgera, Građana Reicha, koji ne priznaju demokratsku državu.

Kolovođom se smatra 71-godišnji posrednik u trgovini nekretninama iz Frankfurta, teoretičar zavjere koji nosi istorijsko ime Heinrich XIII. prinz Reuss. Zapažen je u januaru 2019. na Worldwebforumu: zalizana kosa, svjetloplavo odijelo, svjetloplava košulja, decentna kravata u istom tonu i svileni rupčić, prenosi švicarski Bazonline. Žalio je za monarhijom, za njega današnja Njemačka nije suverena država. Drugi osumnjičeni je bivši komandant padobranaca Rüdiger von P. (69). U radikalizaciji skupine možda je ulogu odigrala i teorija zavjere QAnon, koja je imala ulogu u mobiliziranju nasilnika za napad na Kapitol u Washingtonu u siječnju 2021.

Prema navodima istražitelja, zavjerenici oko princa Reussa su od novembra 2021. planirali oružani napad na Bundestag i uhićenje političara, očekujući da će zbog toga u Njemačkoj izbiti nemiri. Računali su da će nakon toga na njihovu stranu preći dio sigurnosnih snaga, što bi dovelo do preuzimanja vlasti. No, prema informacijama Spiegela, prošlo je nekoliko dana od datuma kad je grupa htjela izvesti napad, a da nisu ništa poduzeli.

Prema istražiteljima, u skupini je i Birgit Malsack-Winkemann (58), bivša zastupnica AfD-a u Bundestagu, koja sada ponovno radi kao sutkinja u Berlinu. Osumnjičeno je nekoliko bivših vojnika Bundeswehra, jedan aktivni časnik koji radi kao logističar u vojarni u Calwu i najmanje jedan suspendirani policajac. U skupini su još jedan pravnik, internist i pilot. Skupina je planirala širom Njemačke ustrojiti vojsku u sjeni kako bi provela plan o državnom udaru. Prema navodima istražitelja, do oružja i opreme su pokušavali doći na razne načine. Održali su trening gađanja, kupili su desetak satelitskih telefona. Prema informacijama sigurnosnih tijela, organizacija je raspolagala neuobičajeno velikom količinom novca.

PLANIRALI OTMICU MINISTRA

Jedna od skupina unutar osumnjičene grupe, "Ujedinjeni domoljubi", čiji su kolovođe uhapšeni diljem zemlje, uključujući i Sasku, među ostalim je planirala otmicu saveznog ministra zdravstva Karla Lauterbacha (SPD). Osim što su ljubitelji teorija zavjere, njemački krajnji desničari su protivnici epidemioloških mjera. U slučaju Ujedinjenih domoljuba, državni odvjetnik Koblenza istražuje ukupno dvanaest muškaraca i žena. Kako je policija jučer objavila, skupina je željela izazvati nestanak struje u cijeloj zemlji diverzijom na trafostanice i dalekovode kako bi izvazvali kaos.

Nakon nasilnog svrgavanja vlasti, pobunjenici su htjeli uspostaviti vlastitu vladu, na čelu s Heinrichom XIII. princom Reussom. "Vojno krilo" organizacije oko Rüdigera. P. je navodno pokušavalo pridobiti na svoju stranu policajce i vojnike, s kojima su se sastajali u Baden-Württembergu i sjevernoj Njemačkoj. Jesenas su izviđali vojarne Bundeswehra na jugu zemlje, provjeravajući jesu li prikladne za smještaj njhovih trupa nakon puča.

Potomak plemićke porodice Heinrich XIII. princ Reuss dobro je poznat u Tiringiji, tereti ga se da je vodio skupinu i prikupljao novac, prenosi MDR. Princ je već godinama vlasnik lovačke kuće, odnosno dvorca kod Bad Lobensteina u Tirinigiji. Policija je temeljito pretražila njegov dvorac i druge stambene i poslovne prostore. Inače Heinrich XIII živi i radi u Frankfurtu. U Bad Lobensteinu u srijedu ujutro pretraženo je sjedište firme koja je povezana s britanskom kompanijom sa sjedištem u Londonu. Još nije jasno je li kroz te tvrtke prikupljan novac za prinčevu "Domoljubnu uniju".

Heinrich XIII. princ Reuss dospio je ovog ljeta u novine kad je bio na prijemu kod sada suspendiranog gradonačelnika Bad Lobensteina Thomasa Weigelta, koji je htio spriječiti snimanje pa je napao reportera "Ostthüringer Zeitunga". Nakon toga se oglasio poglavar kuće Reuss, Heinrich XIV, distanciravši aristokratsku porodicu od Građana Reicha. On tvrdi da im je Heinrich XIII. daleki rođak, koji se okrenuo od porodice Reuss prije 14 godina. Nazvao ga je napola zbunjenim starcem, koji se zapetljao u teorije zavjere.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...