MOLBA STIGLA U ULICU DANIJELA OZME U SARAJEVU: PDP tražio da kaznu od 3.000 KM plati u 10 rata, CIK BiH odbio: Izbori za četiri...

(...) gradonačelnika i dva načelnika biće održani 5. februara.

  • Mini market

  • 07. Dec. 2022  07. Dec. 2022

  • 0

Centralna izborna komisija na današnjoj sjednici donijela je odluku da se prijevremeni izbori za gradonačelnike Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika, te za načelnike općina Bratunac i Vogošća održe 5. februara naredne godine.

Razlog za prijevremene izbore je što su dosadašnji gradonačelnici i načelnici opština Šuhret Fazlić (Bihać), Jasmin Imamović (Tuzla), Nihad Omerović (Srebrenik), Zoran Stevanović (Zvornik), Srđan Rankić (Bratunac) i Edin Smajić (Vogošća) prihvatili mandate u zakonodavnim organima za koje su se kandidovali na proteklim općim izborima, prenosi Oslobođenje.

Osim toga, CIK je potvrdio rezultate glasanja u skupštinama USK i ZDK za Dom naroda Parlamenta FBiH. Iz USK u ovo tijelo se bira osam delegata i to tri Bošnjaka, jedan Hrvat, tri Srbina i jedan iz reda ostalih.

Iz reda Bošnjaka u Dom naroda su imenovani Emir Dautović (NES), Mehmed Mahmić (SDA) i Azhar Sejarić (NiP). Iz reda hrvatskoh naroda izabrana je Tanja Šantić (NES. Umjesto tri, iz USK je imenovan samo jedan delegat iz reda srpskog naroda, a radi se o Mladenu Loniću (DF), jer u ovu skupštinu nije izabrano više pripadnika ovog naroda. Zbog toga će preostala dva delegata biti imenovana naknadno iz nekog drugog kantona, u skladu sa članom 10.16. Izbornog zakona. Iz reda Ostalih izabrana je Senita Handukić (DF).

Iz ZDK se bira devet delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH i to četiri Bošnjaka, dva Hrvata, dva Srbina i jedan iz reda Ostalih. Iz reda Bošnjaka imenovani su Amra Babić (NiP), Mirnes Bašić (SDA), Fahrudin Čolaković (SDA) i Almina Sivić (NES). Iz reda hrvatskog naroda izabrani su Marina Mujkanović (SDPBiH) i Ivo Tadić (HDZBiH), a iz reda srpskog naroda Goran Bulajić (DF) i Mladen Simić (SDPBiH). Kako u skupštini ovog kantona nema pripadnika Ostalih, jedan delegat će biti imenovan iz drugog kantona.

Vrijedi spomenuti i da je CIK odbio zahtjev PDP-a da kaznu u iznosu od 3.000 KM plati u 10 mjesečnih rata po 300 maraka, počevši od 1. januara naredne godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...